Nyitókép forrása: holtsuto.com

 

Az új, modern autók tulajdonosai magabiztosabban dőlhetnek hátra, bár ők sem védettek a motor túlhevülése ellen. Egyértelmű azonban, hogy a régebbi gépkocsikat jobban igénybe veszi a nyári hőség. A HNonline.sk nyomán összefoglaltuk mire érdemes figyelni, ha megtörtént a baj.

 

A mai gépkocsik többségében a klasszikus motorhőmérséklet-skála helyett két egyszerű ikon alapján tájékozódhatunk a motorunk állapotáról a műszerfal kijelzőjén. Az egyik akkor mutatja meg magát, mikor bestartoljuk az autót, a másik akkor, mikor a motor már kezd túlhevülni.

 

Amikor ezt a második látjuk, már valószínűleg elkéstünk azzal, hogy elejét vegyük a problémának. Mivelhogy, bár jóval kisebb valószínűséggel, azért a mai modern gépkocsik motorjai is túlhevülhetnek.

 hirdetes_300x300  

 

De új autó vásárlását nem mindenki engedheti meg magának. (Egy tavalyi adat szerint Szlovákiában az autók átlagos életkora 13 év volt – a szerk.).

 

Mit ne tegyünk, ha megtörténik a baj?

 

Az egyik legfontosabb dolog, amit túlhevüléskor tehetünk, az az, hogy hagyjuk a motort teljesen kihűlni. Semmilyen körülmények között ne öntsünk hűtőfolyadékot a túlhevült autóba, mert a hirtelen lehűlés tönkre teheti a hengerfejeket.

 

Még önmagában a hűtőfolyadék tartályának fedelét kinyitni is elképesztően veszélyes lehet. A tartályban felforrt víz gőz formájában elemi erővel törhet ki, ha hirtelen utat talál magának – a forró gőz pedig súlyos égési sérüléseket okozhat.

 

A hűtőfolyadék több mint száz fokon kezd forrni. A túlhevülés leggyakoribb okai között említhetjük a hűtőfolyadék-tartály rosszul visszazárt tetejét, a hibás termosztátot, sérült hűtőt, a hibásan működő vízpumpát, a hűtőfolyadék szivárgását (a sérült vagy rosszul rögzített tömlők miatt), de nem hagyhatjuk ki az olyan banális hibákat sem, mint hogy elfelejtjük feltölteni a megfelelő üzemi szintre.

 

Mit tehetünk?

 

A motor túlhevülésére érdekes módon télen is sor kerülhet. Például akkor, ha a hűtőfolyadék megfagy, így nem tud áramlani, hogy lehűtse a motort. Tipikusan dugóban, araszolás közben jelentkezik ez a probléma, mert a fagyott folyadék szerepét nem tudja kompenzálni a beáramló hideg levegő.

 

Ha már megtörtént a baj, vegyük le a gázról a lábunkat, tekerjük fel a fűtést a maximumra és amint lehet, húzódjunk félre az első biztonságos helyre (ahol a többi közlekedő autót sem veszélyeztetjük), majd állítsuk le a motort.

 

A túlhevülést meg lehet előzni rendszeres szervizeléssel és a hűtőfolyadék szintjének rendszeres ellenőrzésével. Az ideális szint a minimumot és a maximumot jelző vonalak között van – nem jó, ha túl kevés a hűtőpfolyadék, mert akkor nem tud elég hőt felvenni a motortól, de az sem jó, ha túl sok.

 

Hogy milyen hűtőfolyadék való az autókba, az a szervizkönyvből derül ki. Vannak ugyanis hagyományosak, amelyeket 1-2 évente (vagy 40-50 ezer kilométer után) ki kell cserélni, de vannak szerves korróziógátló folyadékok is, amelyek jelentősen jobb minőségűek és 4-5 évig bírják a strapát (vagy 250-300 ezer kilométerig). De legjobb utánakérdezni szakértőnél, aki ajánlhat valami ár/értékben elfogadható vagy kifogástalan megoldást.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.