Nyitókép: Tolga Akmen/AFP

 

Éppen most állt meg a városközpontba tartó trolibusz a pozsonyi Dlhé diely városrész első megállójánál. Az emberek többsége automatikusan felhelyezi a szájmaszkját, hiszen március óta a tömegközlekedésen kötelező a használata.

 

Vannak azonban olyan egyének is, akik először megjelölik a jegyüket, leülnek, és csak ezután bányásszák elő a táskájukból a szájmaszkot.

 

 hirdetes_300x300  

Mindenkin van szájmaszk, viszont a nyugdíjas asszonyhoz legközelebb álló férfinak csak a száját fedi a szájmaszk, az orra kikandikál belőle. Mintegy tíz percig így utazik, csak ezután húzza fel az orráig a maszkot.

 

A SME munkatársai az összes véletlenszerűen kiválasztott összeköttetésen találtak hasonló eseteket. A szabályszegőknek azonban nem kell attól tartaniuk, hogy megbüntetik őket a helytelen maszkviselésért, ugyanis azóta, hogy bevezették a szájmaszk viselése alóli kivételeket, nincs senki, aki ellenőrizné őket.

 

A kikandikáló orrokkal azonban nemcsak a tömegközlekedési eszközökön találkozni, hanem a távolsági autóbuszokon, a vonatokban és a bevásárlóközpontokban is.

 

Helyszíni bírságot csak a városi és az állami rendőrök, közigazgatási szankciót pedig a higiénikusok és a járási hivatalok róhatnak ki. A sofőrök azonban csak akkor hívják a rendőrséget, ha a szabályszegők agresszíven viselkednek.

 

Kandikáló orral a második hullámba

 

 „Mióta a tömegközlekedésen bevezették a szájmaszk viselése alóli kivételeket, a sofőrök nem tudják aktívan ellenőrizni azt, hogy az utasokon van-e szájmaszk, s ha nincs, akkor miért. A kivételes eseteknek ugyanis semmilyen iratot nem kell felmutatniuk arról, hogy ők kivételt élveznek“

 

– mondta Matej Michlík a Pozsonyi Közlekedési Vállalattól.

 

Mivel júliusig mindenkinek kötelező volt a szájmaszk viselése, ezért a sofőrök és az ellenőrök automatikusan letessékelhették azokat az utasokat, akik nem viseltek szájmaszkot.

 

Júliustól azonban az autistákat, a bőrbetegeket és a légzési nehézséggel küzdőket felmentették a szájmaszk viselése alól.

 

A tömegközlekedési eszközökön gyakran előfordul, hogy utazás közben, amikor a sofőr már nem figyel, az utasok leveszik a szájmaszkjukat.

 

A koronavírus-járvány óta Szlovákiában az állami rendőrök 1 582 szájmaszkviseléssel kapcsolatos kihágást jegyeznek. Arról, hogy mennyi esetben róttak ki bírságot, nem vezetnek nyilvántartást.

 

A kidugott orr az egoizmus jele

 

Több tanulmány szerint éppen az orr az, ahol a legkönnyebben tud szaporodni és terjedni a SARS-Cov-2 vírus. Ha valaki fertőzöttként dugja ki az orrát a szájmaszkból, annak az összes, orron keresztül történő kilégzése sokkal több fertőzött cseppet fog kiválasztani, mintha a száját hagyta volna szabadon.

 

A SZK Közegészségügyi Hivatala már fél éve azt ismételgeti, a szájmaszk megakadályozza, hogy egy koronavírus-fertőzött személy tovább terjessze a vírust.

 

Az Egészségügyi Világszervezet és a hazai járványügyi szakemberek is megcáfolták azt a népi hiedelmet, miszerint a szájmaszk egészségügyi problémákat okoz az egészséges embereknek.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.