Nyitókép: SITA/Peter Klaunzer/Keystone via AP

 

A SZK Közegészségügyi Hivatala augusztus 28-án, pénteken módosított a maszkviseléssel kapcsolatos óvintézkedéseken. A változások szeptember 2-án reggel léptek érvénybe, és egészen szeptember 14-ig tartanak.

 

Szeptember 2-tól a belső helyiségekben történő maszkviselés a krónikus légzőszervi megbetegedéssel küzdő embereknek is kötelező lesz.

 

 hirdetes_300x300  

A belügyi tárca tájékoztatása szerint a nyári hónapok idejére adott kivételt nagyon sokan jogosulatlanul használták fel, másrészt a forró nyári napok szeptemberben már nem jellemzőek.

 

A légzési nehézségekkel és bőrbetegséggel küzdőknek is kötelező a szájmaszk

 

A maszkviselés alól kivételt élveznek az alapiskolák alsó tagozatos diákjai, akiknek a tanítási órán nem kötelező (de ajánlott!) a szájmaszk viselése. Rajtuk kívül a szellemi fogyatékos és a hallássérült gyereknek sem kötelező a maszkviselés – tájékoztatott Ján Mikas tiszti főorvos.

 

A mától érvényes módosítás értelmében a tanítási órán szájmaszkot kell viselniük a pedagógusoknak, az asszisztenseknek és a speciális pedagógusoknak, valamint az alapiskolák felső tagozatos diákjainak és a középiskolás diákoknak.

 

A maszkviselés szeptember 2-tól a krónikus légzőszervi megbetegedéssel és légzési nehézségekkel küzdő személyeknek is kötelező, ezenkívül azoknak a személyeknek is, akiknek bőrbetegség található az arcukon.

 

Néhány kivétel továbbra is érvényben marad

 

A maszkviselés alól szeptember 2-tól továbbra is kivételt élveznek a 3 éven aluli gyerekek, a bölcsődés és óvodás gyerekek, az autisták, a felvételi-, bizottsági- és nyelvvizsgán résztvevő diákok, illetve a szakmai alkalmassági vizsgákon résztvevők.

 

Ezenkívül nem lesz kötelező a maszkviselés azoknak a tömegközlekedési eszközön dolgozó sofőröknek, akik az utasoktól elválasztott kabinban ülnek, de sportolás és fotózás közben sem kell maszkot viselni. Az esküvőn a vőlegény és a menyasszony, az elsőáldozás során pedig a gyerekek számára nem lesz kötelező a maszkviselés. Nem kell továbbá szájmaszkot viselniük a művészeknek a művészi előadás során, a wellnessező és fürdőző személyeknek, valamint azoknak az alkalmazottaknak, akik kétméteres távolságra tartózkodnak egymástól egy adott helyiségben.

 

Az éttermek és a kávézók kivételt képeznek

 

A belügyi tárca felhívja a figyelmet arra, hogy az üzletekben, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön, kórházakban, reptereken, vonat- és autóbusz-állomásokon, hivatalokban, közintézményekben, autóiskolákban és templomokban mindenkinek kötelező szájmaszkot viselni.

 

A maszkviselés a taxisokra is vonatkozik, illetve azokra a személyekre, akik kinti vagy benti nyilvános rendezvényen vesznek részt. Az éttermekre és kávéházak kivételt képeznek – itt az emberek az étkezés és az ivás ideje alatt levehetik a maszkot.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.