Nyitókép: Komjáthy Lóránt

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Dôvera egészségbiztosító a nyár folyamán saját ügyfelei számára lehetővé tette az ingyenes koronavírus-tesztet, melyet a preventív vérvizsgálat során kérhettek a páciensek azoknál a körzeti orvosoknál, akik szerződéses viszonyban állnak az Alpha Medical laboratórium-csoporttal.

 

A vizsgálat során a levett vérből kimutatták, hogy az adott beteg szervezetében megtalálhatók-e a koronavírus ellenanyagai, tehát hogy átesett-e korábban a fertőzésen. A lehetőséget több mint 10 ezren használták ki, a felmérésből pedig kiderült, hogy a lakosság alig 1 százaléka kerülhetett kapcsolatba a koronavírussal.

 

A Dôvera és az Alpha Medical közös projektje rámutatott arra, hogy feltehetőleg a szigorú korlátozásoknak köszönhetően a szlovákiai polgárok 0,89 százaléka kapta el a fertőzést, leginkább a 40 év feletti korosztály volt érintett. A vizsgált eredmények alapján a legtöbb fertőzött a 60+-os korosztályból került ki.  Érdekesség, hogy a legtöbb fertőzött nem Pozsonyban, hanem Zsolna és Nagyszombat megyében volt.

 

 hirdetes_810x300  

Fontos megjegyezni, hogy az utólag pozitívan tesztelt személyek 41 százaléka egyáltalán nem sejtette, hogy átesett a fertőzésen, tehát teljesen tünetmentes volt.

 

Vladimír Krčméry, a Komenský Egyetem mikrobiológia tanszék vezetője az eredmények kapcsán elmondta, hogy

 

„Minden tesztelés hasznos a további forgatókönyvek megjósolására. E nélkül még véletlenül sem tudnánk válaszolni azokra a kérdésekre, hogy miként fog viselkedni a vírus”

 

Peter Lednický, az Alpha Medical vezérigazgatója szerint az a tény, hogy a vírus terjedése az első hullám idején csak a lakosság alig 1 százalékát érintette, azt vetíti előre, hogy a második hullám jóval erősebb lesz.

 

„Míg tavasszal az egész ország le volt zárva, jelenleg ilyen drákói szigorítás nem várható. És így valószínű, hogy a terjedése jóval nagyobb lesz”

 

A Dôvera a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbította biztosítottjai számára az ingyenes tesztelés lehetőségét, így aki eddig nem élt vele, annak október 31-ig van rá lehetősége, hogy a preventív vizsgálat során a koronavírus ellenanyagának jelenlétére is teszteltesse magát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!