Nyitókép: körkép.sk/KL/illusztráció

 

A meteorológusok szerint Szlovákia legnagyobb részén a nyár melegebb volt az átlagosnál, de nem voltak kirívó hőhullámok. A legmelegebb az augusztusi hónap volt, a legváltozékonyabb a június.

 

A sokéves átlagtól 1,1-1,6 fokkal volt melegebb az idei nyár, az alföldeken 20-22 fokos volt átlag, a hegyoldalakban és völgyekben 600-800 méterrel a tenger szintje felett 16-18 fokos.

 

A viszonyítási pontnak számító Ógyallán az idei nyár átlaghőmérséklete 21,71 fok volt, ami a rendszeres megfigyelések kezdete óta eltelt idő tizedik legmelegebbjének számít.

 hirdetes_810x300  

 

Az idei nyár legmagasabb hőmérsékletét, 36 fokot július 28-án mérték Szenyice Kunov nevű városrészében. Az 1 000 méter tenger szint feletti magasságig terjedő övezetben a legalacsonyabb hőmérsékletet a Dobsinai Jégbarlangnál, Stratená községben mérték június 3-án.

 

A nyári hónapok 92 napjából Rimaszombatban 68, Gyűgyön 77 minősült meteorológiai értelemben is nyárinak (25 fok feletti hőmérséklet). Trópusi időjárású napból délnyugaton és Közép-Szlovákia déli járásaiból volt a legtöbb. Ógyallán 34 olyan nap volt, amikor legalább 30 fokot mértek, Gyűgyön 33 nap. A keleti végeken 20 alatti volt a trópusi napok száma.

 

Átlagon felüli volt a viharokkal, zivatarokkal tűzdelt napok száma. Mivel sok volt a zivatar, ezek jellegéből adódóan kis távolságokon belül elképesztően nagy volt a különbség a lehulló csapadék mennyiségében.

 

Trencséfogason, Puó közelében például az idei nyár 485 milliméternyi esőt hozott, de a tőle alig 3 kilométerre északkeletre lévő Alsiricsóra csak 232 milliméter jutott.

 

A legtöbb zivatar a déli járásokban alakult ki. A „legbővizűbb” napok június 28. és augusztus 17. voltak.

 

Leto 2020 – Teplotne väčšinou nadnormálne + zrážkovo nadnormálne alebo normálnePočas leta 2020 bol na našom území…

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Thursday, September 10, 2020

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!