Nyitókép: SME

 

A Komenský intézet az idén harmadik alkalommal rendezte meg a Szlovákia Tanítója nemzeti díjversenyt. Az idei évad áprilisban indult, 164 pedagógus jelentkezett, vagy nevezték be őket. Jelen pillanatban már ismerjük a birálóbizottság által kiválasztott tíz pedagógust, akik részt vesznek a verseny döntőjében. Szlovákia Tanítóját októberben ismerjük meg, jutalma 5 000 euró lesz, a tíz döntős versenyző közül pedig egy megkapja a Nyilvánosság díját. Az intézet ekkor hozza nyilvánosságra a Távoktatás tanítója különdíjjal jutalmazott versenyző nevét is.

 

A Komenský intézet három évvel ezelőtt kapta meg az engedélyt a nemzeti díj versenyének szervezésére. Az eddigi két évadban 170 pedagógust értékeltek, közülük húszat ismertettek meg közelebbről a nyilvánossággal.

 

A versenyben alap- és középiskolai pedagógusokról van szó, olyanokról, akik képesek diákjaikban lelkesedést kelteni a tantárgy iránt, amit tanítanak, akik megérdemlik az össztársadalmi elismerést. Az intézet mottóját Juraj Kemka, a díj nagykövete a következőképpen fogalmazta meg:

 hirdetes_300x300  

 

„Teljes mértékben azonosulok azzal, hogy senki nem esett le az égből tanultan. Tanulnunk kell egész életünkben és a tanítók azok, akik ebben bennünket motiválnak és vezetnek.”

 

A díj harmadik évadára rányomta bélyegét a koronavírus. A bezárt iskolák, a távtanítás felhívta a figyelmet a tényre, hogy milyen fontos és igényes munkájuk is van a pedagógusoknak.

 

A legjobb tíz versenyzőt bírálóbizottság választotta ki. Ők a döntősök, akik között található egy magyar nemzetiségű tanár is.

 

„Meg vagyok győződve arról, hogy a bírálóbizottságnak a tíz döntős közé a legjobbakat sikerült kiválasztania. Azokat, akik az előterjesztett adatok alapján leginkább megfeleltek az értékelés kritériumainak. Komplexebb képet róluk a bemutatkozás alkalmával kaptunk és természetesen érdekelt bennünket az életútjuk, az, hogy mi motiválta őket a pedagógus-pálya kiválasztásához”

 

– jellemzi a bírálóbizottság munkáját Viera Kalmárová, a bizottság elnöke.

 

A döntősök közül hatan alapiskolában tanítanak, hárman középiskolán, egy pedig nyelviskolában.

 

RNDr. Tomolya Róbert PhD, a Füleki Gimnázium matematika-informatika tanára

 

RNDr. Tomolya Róbert PhD, a Füleki Gimnázium matematika-informatika tanára. A Körkép.sk-nak elmondta, hogy jelölése Kassáról érkezett a bizottsághoz. A jelölésben többek között az állt, hogy a matematika terén sokat foglalkozik a tehetséges tanulókkal, sikeres diákjai vannak, akik megállták a helyüket külföldön is és továbbképzést tart a tanároknak.

 

A diákok között igen népszerű tanár az évek során több társadalmi kitüntetésben részesült:

 

„Nagy örömömre szolgált, hogy szülővárosomban, itt Füleken tavaly megkaptam a Város-díjat, elötte pedig a Város Pedagógusa díjat. Szakmai sikernek tartom, hogy a magyar államtól Bonis Bona díjat kaptam az elért eredményeimért“

 

– mondja a Körképnek.

 

Lelkesen beszél arról, hogy évekkel ezelőtt digitalizálta a középiskolás matematikai tananyagot. Lényege, hogy segítségével „megmozdul“ a matematika. Az eddigi, táblán való statikus ábrázolások helyett érdekesebb lesz az anyag a diák számára. A „kőkemény“ matematika így látványosabb, esztétikusabb lesz. Ma már viszonylag sokan használják.

 

RNDr. Tomolya Róbert PhD, a Füleki Gimnázium matematika-informatika tanára

 

Azt is elmondta, hogy három éve elkészített egy virtuális távoktatási rendszert, amit most, a koronavírus alatt kitűnően fel tudott használni.

 

„Szeretném elmondani, hogy a mostani megmérettetés egy speciális folyamat volt, nagyon igényes feladatot rótt ránk, versenyzőkre. Egész sor területen kellett számot adnunk tudásunkról, így felkészülni keményen kellett és bizony tanulni is

 

– mondja el a bírálóbizottság előtt való szereplésről.

 

Nos, nem kis dolog ez!

 

Tomolya Róbert. Kép: Schnelczer Zoltán

 

Bizonyára a tisztelt bírálóbizottságnak megvannak a maga szempontjai a díj birtokosának kiválasztásához. Ezeket nem ismerjük. Nekünk, felvidéki magyarság közösségének viszont van egy stabil szempontunk, amire bizton támaszkodhatunk a nyilvánosság szavazásakor. Ez pedig, hogy Tomolya Róbert magyar, közülünk való ember.

 

Ő a mienk!

 

A Nyilvánosság díja címért szeptember 30-ig lehet szavazni az ucitelslovenska.sk weboldalon, egészen pontosan EZEN a linken.

 

Mede  Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.