Nyitókép forrása: sme.sk

 

„Nem értem azokat a hangokat, akik szerint valahol a két világ között kellene elhelyezkednünk, mert ez azt is jelenti, hogy nem tartozunk sehova. A mai instabil világunkban ez nem egy jó alternatíva” – jelentette ki Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter Szlovákia külpolitikai irányultságát értékelő plénum előtti beszédében csütörtökön. A szlovák diplomácia első embere szerint „a politikai értelembe vett Nyugat testesíti meg – minden hibája ellenére – mindazt, ami jólétet és biztonságot garantálhat”.

 

Korčok a Szlovák Köztársaság Kül- és Európa-politikája című stratégiai dokumentum parlamenti beterjesztése kapcsán szólalt fel a képviselők előtt. Élesen kritizálta azokat az összeesküvés-elméleteket, amelyek az EU és az USA ellen irányulnak, és Kína illetve Oroszország megosztó politikájára figyelmeztetett.

 

Korčok beszédében kitért arra is, hogy egyesek megpróbálják meggyengíteni Szlovákia tagságát a nemzetközi szervezetekben, különösen az EU-ban és NATO-ban elfoglalt helyét.

 

 hirdetes_300x300  

„Amikor az EU-ról beszélek, akkor szeretném, ha már nem csak az uniós alapokról, autópályákról és víztisztító állomásokról beszélnénk. Az EU ma garanciát, védettséget jelent a nacionalizmussal, az nemzeti egoizmussal szemben, és kivételesen jó megoldást nyújt a kis országok számára”

 

mondta a külügyminiszter. Szerinte az EU és a NATO nélkül Szlovákia véleményét nem sokan kérnék ki nemzetközi ügyekben.

 

Szlovexit

 

Bírálta azokat, akik szerint Szlovákia az EU nélkül jobban boldogulna.

 

„Utasítsuk el az olyan konspirációs elméleteket, miszerint az EU-n kívül jobb sorunk lenne. Nem lenne, mert az EU nélkül Európa megint csatatérré változna, ahol megint az egyes államok politikai és gazdasági súlya kerülne előtérbe, amivel csökkenne a mi súlyunk”

 

mondta.

 

Korčok arra is panaszkodott, hogy sok politikus nem szívesen hivatkozik nyíltan az Egyesült Államokra, mint Szlovákia szövetségesére (ez Szlovákia egyik sajátossága, rendkívül magas az oroszokkal szimpatizáló és az amerikaiakat elutasító választó, amit a politikusok is számba vesznek, mielőtt nyilatkozni kezdenek; egyébként pedig Korčok az Egyesült Királyságban volt nagykövet, mielőtt külügyminiszter lett, és őt nem fenyegeti szavazatvesztés ilyen állásfoglalásokért – a szerk. megj.).

 

V4 és S3

 

Ugyanakkor nem annyira a politikusokat, inkább az álhíreket és dezinformációs tevékenységet hibáztatja azért, hogy Szlovákiában viszonylag magas az USA-val szembeni antipátia. Az atlanti irányultságú GLOBSEC geopolitikai intézet tavalyi felmérése szerint a szlovákiai lakosság 41 százaléka tekinte potenciális veszélyforrásnak az Egyesült Államokat.

 

Korčok kiemelte a szomszédos országokkal fenntartott jó kapcsolatokat, és kijelentette, a szövetségek létrehozása érdekében áll Szlovákiának. Mint mondta, Szlovákia érdekvédelme akkor lehet a leghatékonyabb, ha stabil szövetségre törekszik az szomszédaival is. Hangsúlyozta, hogy a legintenzívebb ilyen szövetség-építés a visegrádi csoport keretében zajlik, de említette a Slavkovi formációt is (Slavkovi Hármak: Csehország, Szlovákia, Ausztria).

 

Korčok külpolitikai „tízparancsolata”
  • Geopolitikai értelemben Szlovákia egyértelműen foglaljon állást. Mert a kritikus pillanatokban, mint amilyen a mostani is, világos irányzékra van szükségünk, amit szövetségeseinknek is látniuk kell rajtunk.
  • Jó kapcsolatok a szomszédainkkal, mert minden külpolitika a jó szomszédságpolitikával kezdődik.
  • Erős és fajsúlyos Európa. Mert Európa vagy maga is meghatározó játékossá válik, vagy más szereplők játszóterévé válik.
  • A multilateralizmus támogatása és a nemzetközi jog tiszteletben tarása, mert Szlovákia számára jobb az a világ, ahol tiszteletben tartják a játékszabályokat.
  • Hasznos konzuli szolgálat, mert a külpolitikánkban az állampolgáraink állnak az első helyen.
  • Aktív stratégiai kommunikáció, mert a 21. században a dezinformáció súlyos veszélyforrás.
  • Modern gazdasági diplomácia, mert nem elég bevonzani a beruházásokat, hanem időben fel kell ismerni a globális folyamatokban rejlő lehetőségeket.
  • Modern fejlődésen alapuló együttműködés és a humanitárius segítségnyújtás, mert segít stabilizálni a partnereket és öregbíti Szlovákia jó hírnevét.
  • Erős kulturális diplomácia, mert a kultúrán keresztül mutathatjuk meg magunkat és azt, hogy az európai kulturális örökség részei vagyunk.

 

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!