Nyitókép: shutterstock.com

 

„Influenza elleni vakcina van? Elfogyott“ – válaszolja már egy hete Zuzana Hrabáková gyógyszerész a vásárlók kérdésére. A pozsonyi Zelená farmácia gyógyszertárba az idei influenzaszezonra egy gyártótól 110 darab vakcinát rendeltek.

 

A gyógyszertárban minden évben aszerint határozzák meg a vakcinák számát, hogy tavasszal mennyien jelentkeznek oltásra az általános orvosnál.

 

 hirdetes_810x300  

Mivel az influenza vírusai változnak, ezért minden évben új vakcinát állítanak elő, így a gyógyszertáraknak a megmaradt vakcinákat ki kell dobniuk, amin pénzt veszítenek.

 

 „A vakcinákból mindig annyit rendelünk, hogy legyen egy kis tartalék is, de jelenleg már a tartalékokat is eladtuk“

 

– mondta Hrabáková az idei oltási szezonnal kapcsolatban.

 

„Mivel az emberek gyakran keresik az influenza elleni vakcinát, ezért várólistára tettük őket“.

 

Ondrej Sukeľ, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara elnöke szerint az utóbbi napokban sok gyógyszertárban alakult ki hasonló helyzet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lesz vakcina. Jövő héten egy másik gyártótól várják a vakcinák kézbesítését. A gyógyszerészek azonban úgy vélekednek, hogy ez a mennyiség sem lesz elegendő azok számára, akik idén szeretnék magukat beoltatni.

 

A gyógyszerészek feltételezése szerint idén több ember szeretne védekezni az influenza ellen, mert attól félnek, hogy ha elkapják az influenzát, akkor a koronavírussal is megfertőződnek.

 

Nagyobb az érdeklődés

 

Tavaly 230 ezer influenza elleni vakcinát szállították Szlovákiába, idén 300 ezerrel számolnak.

 

Az Influvac Tetra vakcinából az idei szezonra 170 ezer érkezett, de sok gyógyszertárban már el is fogyott. A Vaxigrip Tetra vakcinából 130 ezer érkezett Szlovákiába, viszont ezt a vakcinát a gyógyszertárak csak a jövő hét folyamán fogják megkapni.

 

Hrabáková azzal számol, hogy a gyógyszertárakban hiány lesz a vakcinákból. Az ő gyógyszertárukba utólag 60 darabot rendeltek, de ezek többsége is le van foglalva.

 

„Úgy gondolom, hogy kevés lesz a vakcina, de nem lesz drámai a helyzet“

 

– mondta Ondrej Sukeľ, a Szlovák Gyógyszerészeti Kamara elnöke. Sukeľ szerint nem valószínű, hogy az előző évekhez képest most kétszer annyi ember fog jelentkezni az influenza elleni oltásra.

 

Peter Makara, a Szlovákiai Általános Orvosok Szövetségének elnöke szintén észrevette, hogy idén nagyobb az érdeklődés az influenza elleni oltás iránt. Évekkel ezelőtt az influenza szezonban 300 embert oltott be, az utolsóban már alig százat.

 

„Az előző éveket figyelembe véve száz vakcinát rendeltem, de idén már mindet be is adtam“

 

– jegyezte meg Makara, akinél a páciensek folyamatosan érdeklődnek az oltás lehetőségéről.

 

Az influenza elleni oltás nem kötetező. A tavalyi szezonban Szlovákia lakosságának mindössze a 4,4%-ka oltatta be magát. Európán belül nálunk az egyik legalacsonyabb az átoltottsági arány.

 

Ezért ajánlott az influenza ellni oltás

 

A járványügyi szakemberek szerint Szlovákiában évente több mint 800 ember hal meg influenzában.

 

A szakemberek és az egészségügyi tárca elsősorban az időseknek és a veszélyeztetett személyeknek ajánlja az influenza elleni oltást. Az influenza elleni oltóanyag ugyan nem véd a koronavírus ellen, de sokat segíthet.

 

 „Ebben az időszakban, amikor a népesség körében az influenza és a SARS-CoV-2 vírus is terjedni fog, nagyon fontos az influenza elleni oltás. Az ember egyszerre mindkét vírust elkaphatja, a kétszeresen leterhelt szervezet pedig nehezebben tud védekezni a vírusokkal szemben“

 

– magyarázta Alexandra Bražinová, a pozsonyi Comenius Egyetem Orvosi Karának Járványügyi Intézetéből.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!