Nyitókép: wien.info

 

A tomboló koronavírus-járvány ellenére Bécsben a korábban eltervezettek szerint megtarthatják a hagyományos karácsonyi vásárt. Az ORF közlése szerint az illetékes városi hivatal jóváhagyta a bécsi kereskedelmi kamara korábban kidolgozott koncepcióját a lebonyolításról.

 

A vásár látogatói és az eladók is kötelesek lesznek maszkot viselni, a megelőző intézkedéseket kidolgozó orvos, Hans-Peter Hutter szerint ez a legfontosabb rendelkezés. A maszkviselés kötelező lesz mindenhol, ahol emberek mozognak és nem fogyasztanak. Az arcot eltakaró sálak vagy szájmaszkok akkor kerülhetnek le, ha az emberek éppen asztalnál ülnek, és ételt/italt fogyasztanak.

 

A karácsonyi vásár elhelyezkedésétől és nagyságától függően különféle rendelkezéseket vezetnek majd be az egészség védelmének érdekében. Hutter szerint előfordulhat az is, hogy korlátozzák majd a látogatók létszámát. Erre azért lehet szükség, hogy biztosítani tudják annak átláthatóságát, hogy mennyien vannak jelen egy adott pillanatban a vásárban.

 

 hirdetes_300x300  

Az egyes árusítóhelyek építésének előkészületei már október 27-én megkezdődhetnek. Az osztrák főváros egyelőre nem törölte a hagyományos jégpálya építésének tervét sem, melyet a városháza előtt helyeznének el, és amelyet az előző évekhez hasonlóan január 20-tól február 28-ig működtetnének.

 

Nem mindenhol vállalják a kockázatot

 

Nem minden város vállalja a kockázatot a járvány árnyékában. A pozsonyi magisztrátus például már szeptember végén jelente, hogy nem kerül megrendezésre a pozsonyi Fő téren és a Ferencesek terén a hagyományos karácsonyi vásár. Mint mondták,

 

„Még ha a járvány második hulláma vissza is vonulna a járványügyi óvintézkedések pedig enyhülnének, akkor sem fog november végéig – a vásár hagyományos megnyitásának időpontjáig – olyannyira megváltozni a helyzet, hogy ismét meg lehessen tartani egy olyan rendezvényt, ahol lakosok és látogatók ezrei találkoznak.”

 

Pozsony-Óváros ezt követően még nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy a Hviezdoslav-téri vásárt megtartják. Ugyanakkor kikötötték, hogy csak akkor lesz erre mód, ha semmilyen járványügyi intézkedést nem szegnek meg vele. Az biztos, hogy mértékét és időtartamát tekintve is szűkösebbre vennék a vásárt.

 

A járvány miatt Budapesten is elmarad a Vörösmarty téri vásár, A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) helyette kampányt indít a hazai kézművesek támogatására, amelyben mindenkit arra biztat, hogy magyar iparművészeti termékeket vásároljanak karácsonyra, ezzel támogatva a járvány miatt nehéz helyzetbe került kézműveseket. A kampányhoz további csatlakozókat is várnak.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!