Marianna
  • HUF: 367.39
  • USD: 1.17
  • 9 °C
  • 13 °C
Mindennapjaink

Matovič a magyar és lengyel állásponttal ért egyet a jogállamisági vitában

"Vannak tagállamok, amelyek a jogállamiság kérdésébe az LGBTI-közösségek jogainak kiterjesztését erőszakolják bele"

Nyitókép forrása: tvnoviny.sk
Igor Matovič szlovák kormányfő explicite kiállt Magyarország és Lengyelország álláspontja mellett a Markíza „Na telo” című politikai műsorában. A miniszterelnöktől azt kérdezték, hogyan döntene Szlovákia Magyarország jogállamisági megítélése kapcsán.

 

Matovič erre reagálva elmondta, hogy bizonyos liberális értékeket valló erők politikai színezet alapján közelítik meg a jogállamiság kérdését. Hangsúlyozta, hogy Magyarország és Lengyelország a nyári uniós csúcs megállapodása szerint annyit követelnek, hogy ha van jogállamisági klauzula, akkor tudni akarják, milyen konkrét feltételekről van szó.

 

„Orbán Viktor a júliusi uniós csúcstól kezdődően  azt vallja, ha valaki jogállamisági feltételekhez akarja kötni az uniós források merítését, akkor pontosan meg kell határozni, hogy mit jelentenek a jogállamisági fogalmak és pontosan milyen feltételeknek kell eleget tenni. A júliusi csúcsot is azzal fejeztük be, hogy az egész alatt az EU pénzügyi érdekeinek védelmét kell érteni. Vagyis, hogy a Magyarországra vagy bármelyik másik országba érkező uniós forrásokat nem lopják szét, ne legyen korrupció, stb.”

 

mondta a kormányfő. Szerinte a magyar kormányfő továbbra is azért tart ki következetesen az akkori álláspontja mellett, mert

 

„vannak tagállamok az EU-ban, amelyek a jogállamiság kérdésébe az LGBTI-közösségek jogainak kiterjesztését erőszakolnák bele. És ez ellen Orbán Viktor és Lengyelország is védekezni próbál”

 

mondta Matovič. A műsorvezető szerint azonban Magyarország esetében a bíróságok függetlensége és a szólásszabadság kérdései merülnek fel. Erre Matovič azzal reagált:

 

„Már elnézést, de én ott voltam ezeken a csúcstalálkozókon, és júliusban is láttam, ahogy két csoport alakult ki, és az egyik azt mondta, hogy az LGBTI-közösségek jogai mindenek felett állnak, és amíg ezeket nem garantálják a jogállamiság keretében, addig nem bólintanak rá semmilyen pénzekre”

 

mondta a szlovák kormányfő.

 

„Orbán Viktor Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel együtt erre azt felelték, hogy ha ostorozni akarnak bennünket, akkor legalább mondják el a konkrét feltételeket”

 

fogalmazott Matovič, hozzátéve, hogy egyetért Orbán Viktorral abban, hogy továbbra is a júliusi csúcstalálkozón hozott megállapodás a lényeges, miszerint az uniós források felhasználásának átláthatósága a legfontosabb.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket