Nyitókép: körkép.sk

 

A szlovákiai lakosság mintegy 44 százaléka biztosan részt vesz a jövő hétvégére tervezett országos koronavírus-tesztelésen, 28 százalék pedig valószínűleg elmegy. Legalábbis ez derül ki a Hospodárske Noviny megrendelésére készített AKO-felmérésből.

 

A megkérdezettek 72,7 százaléka hajlik tehát arra, hogy ott legyen a jövő heti tesztelésen. A megkérdezettek 37,7 százaléka fél attól, hogy a tesztelés helyszínén megfertőződik, 34,3 százalék pedig attól tart, hogy káosz lesz a szervezésben, esetleg hosszú sorokban kell várakozniuk.

 

 

 hirdetes_300x300  

Hasonló reprezentatív közvélemény-kutatást végzett el a Napi.hu és a Pulzus Kutató. Az eredmény szerint Magyarországon is szinte ugyanakkora mértékben támogatna a lakosság egy a szlovákiaihoz hasonló intézkedést. Kevés különbség van a nemek között: a férfiak 77, a nők 72 százaléka látja ezt egy indokolt és szükséges lépésnek.

 

napi.hu

 

Valamivel nagyobb különbség, ha a korosztályok alapján nézzük a támogatottságot a válaszadók között: a leginkább a fiatalok (78 százalék) értene egyet a lépéssel, míg a legkevésbé pont a veszélyeztetett csoportba tartozó 60 évnél idősebbek tartják ezt jó megoldásnak. Náluk 69 százalék a támogatottság, míg 31 százalék elutasítana egy ilyen lépést.

 

napi.hu

 

A középkorúak (40-59 évesek) viszont gyakorlatilag hozzák a teljes társadalom átlagát: 75 százalékuk mellette, 25 százalékuk ellene van a teljes lakosság tesztelésének.

 

Magyarországon leginkább a vidéki lakosság sorakozik fel az ilyen grandiózus tömeges tesztelés mögé: a községekben élők 81 százaléka tartja ezt jó megoldásnak. Náluk valamivel kevésbé lelkesek a vidéki városok lakói, akiknél csak 73 százalék érzi ezt szükségesnek, míg a budapestieknél 71 százalék a támogatottság. A megyeszékhelyeken élőknél vannak a legkevesebben a pártolók, de a 69 százalékuk így is mellette lenne az ország teljes lakosságának tesztelésének, ami elsöprő kétharmados többséget jelent.

 

napi.hu

 

A péntek reggeli adatok szerint 2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  54 278 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma

Magyarországon mától a szabadtéri rendezvényeken is kötelező a maszkviselés

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.