Nyitókép: stream.org

 

Szlovákiában ismét veszélyhelyzet van érvényben, a koronavírus gyors terjedése  miatt. A kormány döntése értelmében a lelkiatyák nem mutathatnak be nyilvános szentmiséket, hiszen a templomban egyszerre legfeljebb hat ember tartózkodhat. A Körkép.sk ezért úgy döntött, hogy vasárnapoként lelkiatyák gondolatait közöljük olvasóinknak.

 

Ezen a héten, évközi 30. vasárnap Kiss Róbert kanonok, komáromi esperes-plébános és nagyszombati általános helynököt kértük fel. Célunk, hogy a hívek, akiknek szükségük van lelki táplálékra, erőforrásra a mindennapokban, a Körképen megtalálják ezt.

 

 hirdetes_300x300  
Kép: ibielive.com

 

Évközi 30. vasárnap:

 

Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkidből és teljes elmédből” [MTörv 6,5]. Ez a legnagyobb, az első parancs. A második hasonló ehhez: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat” [Lev 19,18]. Ezen a két parancson alapul az egész törvény és a próféták.’ Mt 22, 37-40

 

Múlt vasárnap hallhattuk, ahogy Jézus elhallgattatta a farizeusokat és a szadduceusokat az adóügyben. Most a törvénytudók próbálkoznak. Ismét egy cseles kérdés, egy újabb kísérlet, hogy Jézust kelepcébe csalják és ürügyet találjanak, hogy vádolják és megöljék. Krisztust arról faggatták, melyik a legfőbb parancsolat. Melyik az az alapelv, amely magában foglalja Isten akaratát a különböző előírások között.

 

Fotó: Laky Erzsébet (archívum)

 

A kérdés ártalmatlannak tűnik. Ellenfelei azt gondolják, hogy Jézus belekeveredik az Írásokban és a zsidó hagyományban található több mint hatszáz parancs és tilalom magyarázatába. Válasza azonban olyan egyszerű és világos, hogy még a legádázabb ellenfelei sem képesek ellentmondani annak.

 

A mai napig nincs ennél tömörebb és meggyőzőbb válasz: Szeresd Istenedet teljesen és felebarátodat, mint önmagadat! Ez összefoglal mindent, amit Isten parancsol, aki megtartja és megéli e két parancsot, az teljesíti az összes többit is. Ez is mutatja, hogy az egyetlen dolog, ami számít, a szeretet. Krisztus tanítványának lenni azt jelenti, hogy gyakoroljuk az Ő tanítását, amely a szeretetben foglalható össze.

 

Fotó: Laky Erzsébet (archívum)

 

Tudjuk, hogy mit jelent teljes szívvel szeretni Istent és embertársainkat?

 

Teljesen és abszolút módon kell szeretni Istent, az egyedüli Urat! Ez az imádás, a teljes Isten iránti odaadás kell, hogy meghatározza a szívet, a lelket és az elmét. A felebaráti szeretet a jó akarattal kezdődik, alapja, hogy jót teszek a másikkal, akarom a javát, kívánom jólétét, segítem életét. Nem lehet szeretni Istent, ha nem szeretjük az embereket, és nem lehet szeretni az embereket, ha nem szeretjük az Istent!

 

Fotó: komaromonline.sk

 

Jézus példát mutatott nekünk. Földi életének legfontosabb vezérelve, Isten akaratának teljesítése volt. Az Atya iránti szeretete mindent bearanyozott. Jézus megtanított bennünket arra is, hogy az Isten iránti szeretetünk legbiztosabb útja a felebaráti szeretet útja, ezen keresztül mérhető le Isten iránti szeretetünk.

 

Vajon jobban szeretem Istent, mint bármi más a világon? Úgy szereted felebarátomat, mint önmagad? Vajon az Isten és a felebaráti szeretet valóban életem középpontja? Képes vagyok felebarátomat olyan szeretetben, tiszteletben, irgalomban részesíteni, mind amelyet magamnak szánok?

 

Fotó: Laky Erzsébet (archívum)

 

Fülöp spanyol király egyszer egy vadászaton rosszul lett és orvosi ellátásra szorult. Udvari orvosa nem velük, ezért a közeli faluban kerestek egy orvost. Amikor az idős orvos látta állapotát, azonnal elkezdte a gyógyítási beavatkozás előkészítését. A király megkérdezte tőle: „Tudod, hogy kinek fogsz segíteni?” Az orvos csak azt válaszolta: egy embernek. A királynak nagyon tetszett, hogy az orvos mindenkiben a felebarátját látta, és nem tett különbséget az emberek között, mindenkinek, akinek szüksége volt a segítségére, hajlandó volt szolgálni.

 

Ezt a vasárnapot használjuk ki arra, hogy arról elmélkedjünk, hogyan ültethetjük gyakorlatba, hogyan valósíthatjuk meg Jézus Krisztus által ránk hagyott legnagyobb szeretetparancsot.

 

Fotó: Laky Erzsébet (archívum)

 

A szeretet nélküli élet boldogtalan élet. Minden nap hozzuk meg a szeretet tetteit elősegítő döntéseinket. Legyen szemünk előtt, hogy életünk nemes és értékes gyöngyszeme a felebarát igazi szeretete. Kérjünk erőt az Úrtól, hogy kitarthassunk a szeretetben, még akkor is, ha ez olykor nagy áldozatokat is igényel.

 

Kiss Róbert kanonok,

komáromi esperes-plébános,

nagyszombati általános helynök

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.