Nyitókép: merdeka.com

 

Az egészségügyi minisztérium közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy amióta megszaporodtak a koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatos előrelépésekről szóló hírek, azóta a COVID-19 elleni oltással kapcsolatos álhírek is futótűzként terjednek.

 

A tárca szerint az iskolaév közeledtével a szájmaszkkal kapcsolatos hoaxok terjedtek, mégsem fulladt meg senki a szájmaszktól.

 

 hirdetes_300x300  

Amikor elindították az országos tesztelést, akkor a tesztekkel és a chipbeültetésekkel ijesztgették az embereket. Az országos tesztelések alkalmával több millió embert teszteltek le, a mintavétel pedig senkinek sem ártott.

 

Most, hogy a biztonságos és hatékony vakcina egyre közelebb van, az oltással kapcsolatos ijesztgetések és álhírek száma szaporodott meg.

 

 

Mégis honnan van a dezinformációs portáloknak pénzük?

 

Vladimír Pčolinský, a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) igazgatójának elmondása szerint a dezinformációs portálokat külföldről, az esetek többségében pedig Oroszországból támogatják.

 

Pčolinský arról is tájékoztatott, hogy a szlovákiai dezinformációs portálokat az orosz diplomaták látják el pénzzel, így több tízezer eurót is kaphatnak a működésre. A pénzt általában készpénzben kapják meg, a szponzorált tartalmakat pedig bankkártyán keresztül fizetik, emellett pedig a portál fenntartására is marad pénzük.

 

Az orosz diplomaták – akik fedezettel ténykednek nálunk – találkoznak az újságírókkal, akikkel normális témákról beszélnek, majd egy vodka mellett sor kerül a kapcsolatkialakításra. Ezután az adott újságírónak abban a médiában, amelyikben ténykedik, bírálat nélkül kell írnia az oroszországi történésékrő, a fő feladata pedig az, hogy kétségbe vonja Szlovákia és a többi EU-s, illetve NATO-s ország közötti kapcsolatot.

 

Nem csak Szlovákiában terjesztenek álhíreket a vakcináról

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szintén felhívta a figyelmet arra, hogy rengeteg rémhír és álhír látott napvilágot az oltóanyaggal kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet. A miniszter szerint az, aki álhíreket terjeszt, a magyar emberek életével szórakozik.

 

A miniszter világossá tette, hogy Magyarországon csak a hatályos jogszabályok alapján, az arra illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet csak ingyenesen és önkéntes alapon beadni az embereknek. Ez azt is jelenti, hogy erről nem üzleti és nem politikai lobbiérdekek döntenek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!