Nyitókép: Mede Géza

 

Bizonyára sokan emlékeznek a jelzőre, amit az Új Szó akasztott rá Fülek városára, még a szociban. Fülek a sár, a vár és a gyár városa. Figyelemfelkeltő cikknek szánták, persze, sok igazsággal

 

Mára Fülek szép kisváros lett, amelyre lakói büszkék lehetnek. Színes tömbházai, modern üzletközpontjai, felújult főutcája és városi parkja, mind-mind erről árulkodik. A vár is csaknem „újjáépült” már, patinás eleme lett az idegenforgalomnak.

 

És hogy állnak a „sárral”? Nos ezen a téren sincs miért szégyenkezniük a fülekieknek. Sorjában újultak fel az utcák, úgy a helyi, városhoz tartozók, mint a megyéhez tartozó utak. Minden arra utal, hogy a városfejlesztés koncepciója átgondolt, és a tulajdonképpeni realizációja is folytonos.

 hirdetes_300x300  

 

„A városfejlesztés koncepciójának szerves része a vasútállomás összekötése az ipari zónával, méghozzá kerékpárúttal. Reményeink szerint a turizmus és az idegenforgalmi elemek számának emelése mellett az emberek olcsóbb, de kényelmes munkába járását fogja szolgálni. Viszonylag nagy, tízéves beruházásról van szó. Kivitelezését négy szakaszban szeretnénk megoldani, melynek végén egy biztonságos körút alakul ki a város ezen részén. Most a beruházás első szakasza lett kész.” 

 

nyilatkozta a Körkép.sk-nak Agócs Attila, a város polgármestere, majd hozzátette:

 

„A kerékpárút második szakasza a kisállomásnál kezdődik. Már beadtuk rá a pályázatot, most reménykedünk. A harmadik és negyedik szakasz komplikáltabb lesz, mert kuszált tulajdonjogi problémákat kell megoldanunk.”

 

Az első szakaszról Vanko Ivantól, az építésügyi osztály főosztályvezetőjétől kaptunk részletes tájékoztatást. Megtudtuk, hogy a kerékpárút első szakasza a vasútállomástól indul, 280 méter után rácsatlakozik a városi parkban már meglevő kerékpárútra. A 130 ezer eurós beruházást, amelyben 5 százalék önrész van, a Szlovák Kormányhivataltól kapták a Járási Akcióterven keresztül.

 

Vanko Ivan főosztályvezető (jobbra) a város, Medve Gyula a kivitelező részéről tájékoztatják a Körkép.sk-t

 

A kerékpárutat a vasút kérésére menet közben ki kellett szélesíteniük, hogy a vasútállomás mögötti logisztikai-műszaki központjukhoz el tudjanak jutni. A kerékpárút aszfaltozott sávból és beton burkolólapokkal ellátott sávból áll, így autók részére is szolgál. A szakaszt ellátták közvilágítással és megoldották a vízelvezetést is. Egészében véve az egész mű így kicsit több lett, mint csak „járdácska”. A főosztályvezető hozzátette, hogy a munkákat júliusban kezdték el és november közepén fejezték be. A kivitelezővel nagyon elégedettek.

 

Fülek szép tömbházai, fotó: Mede Géza
A vár és a kolostor, fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
A kivitelező felvétele
A kivitelező felvétele

 

Mede Géza

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.