Nyitókép: ncronline.org

 

Ma kezdetét veszi az adventi időszak. A kis Jézus születésének megünneplésére ezekben a napokban bűnbánó lélekkel, imával készülünk.

 

A Körkép.sk ezért az idei advent négy vasárnapján ünnepi gondolatokkal örvendezteti meg olvasóit.

 

Advent 1. vasárnapján Kiss Róbert kanonok, komáromi esperes-plébános és nagyszombati általános helynököt kértük fel.

 hirdetes_300x300  

 

Ádvent 1. vasárnapja

 

Ma az Anyaszentegyházban új liturgikus évet kezdünk, az egyházi év legbensőségesebb időszakát. Karácsonyra készülünk, az azt megelőző hetek különleges hangulatot árasztanak körülöttünk. A növekvő sötétségben vágyakozunk a fényre, a világosságra. Zöld adventi koszorúk díszítik templomainkat és rajta a gyertyák.

 

Az égő gyertya, Krisztusra, a világ világosságára emlékeztet, aki fényt hoz és elűzi a sötétséget. De az önmagát felemésztő, s fényárasztó gyertya az emberi sorsot is példázza arra figyelmeztetve, hogy mi is égünk és elégünk egyszer.

 

 

Az új egyházi évbe való belépés új küzdelmek, új feladatok elé állít bennünket. Tovább kell haladnunk a hit útján, az Úr meglátogat bennünket és az egész emberiséget.

 

Az Úr első látogatása a Megtestesüléssel következett be, amikor Jézus megszületett Betlehemen. A második a jelenben történik, az Úr szüntelenül meglátogat minket, minden nap jelen van életünkben vigasztaló jelenlétével. A harmadik látogatás az Úr utolsó látogatásáról szól, amely az idők végén következik be, amikor a feltámadt Krisztus, a világot ítélő Emberfia újra eljön és rámutat, hol ér célba utunk.

 

Kép: 24.hu

 

Az advent első vasárnapja a mértékletességre és éberségre szólít fel bennünket. Ne hagyjuk, hogy az evilági dolgok és az anyagi kincsek uralkodjanak felettünk, inkább mi irányítsuk azokat. Mindennél jobban örüljünk az Úrral való végső találkozásnak, a mindennapok eseményeit ennek a találkozásnak a megvalósulása felé irányítsuk. Legyünk éberek, mivel nem tudjuk, hogy Jézus mikor jön el, álljunk mindig készen látogatására.

 

Az adventi időszak liturgiája számos példát hoz a Jézussal való találkozásra: Édesanyjával méhében, Keresztelő Szent Jánossal, a pásztorokkal, a háromkirályokkal. Mindez azt üzeni nekünk, hogy advent idején úton kell lennünk és haladnunk kell az Úr felé, nem szabad egyhelyben állnunk.

 

 

Ferenc pápa egyik beszédében rámutat, hogy aki találkozni akar Jézussal, annak el kell indulnia a zarándokúton, és három dologra kell odafigyelnie: ébernek kell lennie az imában – elegendő időt kell szentelnie az imára, szorgosnak kell lennie a szeretetszolgálatban, valamint testvéri szeretettel buzgón kell, hogy segítse és elviselje a kellemetlen embereket, családtagokat. Aki találkozni akar Jézussal, legyen örvendező a dicséretben, s örömmel az Urat dicsérve járja az adventi utat.

 

Az Úr közel van hozzánk, egyben közeledik felénk, nyitogatja szemünket, kopogtat a lelkünk ajtaján. Felfedezhetjük őt életünk mindennapjain, a másik emberben, családtagjainkban, barátainkban, a segítségre szorulókban, betegekben és szenvedőkben egyaránt. Az Ő érkezése szeretetet, békét, fényt hoz életünkbe. Ő fordítja egymás felé az emberi szíveket, ő tölti el szeretettel, együttérzéssel, a békesség vágyával.

 

 

Ha adventben sikerül Istent keresve élnünk, akkor karácsony éjszakáján a hozzánk megérkező Jézus Krisztus eljövetelét ünnepelhetjük, aki életünk világossága, aki képes legyőzni a sötétség hatalmát úgy életünkben, mint a világban.

 

A Szűzanya, Mária segítsen bennünket, hogy készen álljunk az Úr eljövetelére, segítsen bennünket, hogy amikor az Úr eljön, engedjük, hogy megváltoztassa életünket. Kérjük a kegyelmet, hogy akarjunk találkozni az Úrral. Legyen ez az Úrral való találkozás számunkra a reménység és a hit forrása.

 

Áldott adventi készületet kívánok!

 

Kiss Róbert kanonok,

komáromi esperes-plébános,

nagyszombati általános helynök

 

Fényképek: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.