Nyitókép: manchester.ac.uk

 

Német búvárok megtalálták a Balti-tenger mélyén a második világháborús Enigma gépet, mely vélhetően valamelyik náci tengeralattjáróról származik.

 

Az értékes gépet  a Környezetvédelmi Alap (WWF) hajójának tengerészei fedezték fel, amikor a partmenti vizekben az eldobott halászhálókat térképezték fel, mely komolyan veszélyezteti a tenger élővilágát.

 

„Az egyik búvárkolléga feljött a felszínre, és mondja: egy háló van ott, és benne egy régi írógép“

 

 hirdetes_300x300  

– mesélte Florian Huber tengerbiológus, aki részt vett a WWF hajójának novemberi útján a Schlei öbölben, a Jylland-félsziget délkeleti csücskében. Hujel azonnal tudta, hogy nem írógépről, hanem egy titkosító berendezésről lehet szó.

 

„Elvégre ki dobna ki egy írógépet a nyílt tengeren?”

 

Két héttel később Kielből búvárszakemberek tértek vissza a helyszínre, hogy a gépet kiemeljék. A fedélzeten azonnal tudták, hogy az Enigmát találták meg.

 

„Tudtuk, hogy ilyesmire az életben egyszer adódik lehetőség“

 

– írta le az örömét Huber.

 

 

A náci hadsereg a második világháborúban katonai üzeneteik titkosítására használta az Enigmát. Az Enigma külsőre egy elektromechanikus írógépre hasonlított, de eltérően az írógépektől a billentyűkön nem volt sem szám, sem semmilyen más jelzés – ma azt mondanánk, hogy karakter –, csakis betűk. A mozgó alkatrészeket elektromosság hajtotta, amelyet egy 4,5 V-os telep szolgáltatott, de az Enigmát természetesen a táphálózathoz is csatlakoztatni lehetett.

 

A betűkkel jelzett billentyűk megnyomása után az elektromosság egy kapcsolótáblán, több forgótárcsán és reflektortárcsán keresztül haladt át, majd ismét a forgótárcsákon át eljutott egy bizonyos kijelző lámpához, amely kivilágított egy – immár a kódolt információnak megfelelő – betűt.

 

A kódolás összetett rendszerét végül a brit hírszerzés törte fel, mely Alan Turing matematikus vezetésével külön csapatot hozott létre. A szövetségesek így a háború végén ki tudták használni, hogy a náciknak nem volt tudomásuk arról, hogy az Enigmát megfejtették.

 

Hogy ismerték a németek üzenetváltásait, nagy segítséget jelentett az Atlanti-óceánért vívott harcokban, és a normandiai partraszállásnál is.

 

Az Enigma feltöréséről 2014-ben film is készült Benedict Cumberbatch főszereplésével, mely Oscar-díjat kapott.

 

A rendkívül értékes titkosító berendezés a németországi Gottorf várának archeológiai gyűjteményébe kerül. A tudósok biztosak abban, hogy az Enigma valamelyik tengeralattjáróról származik, melyet a második világháború végén a németek a Schlei-öbölben elsüllyesztettek.

 

A szivárvány (Regenbogen) hadművelet keretében a személyzet parancsba kapta a tengeri flotta elsüllyesztését, még mielőtt Németország kapitulált volna. Így több tucat hajó és tengeralattjáró került a Balti tenger mélyére.

 

ČTK/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.