Nyitókép forrása: indostart.hu

 

Ötpárti parlament alakulhat Romániában a vasárnapi parlamenti választások eredményeképpen. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség a legutóbbi részeredmények szerint ott van a törvényhozásban. A választás meglepetéspártja a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), amelyről leginkább magyargyűlölő kijelentéseiről hallhattunk.

 

A párt elnöke Dan Tanasă, társelnöke pedig az Úzvölgyében is uszító fociultra, George Simon. A párt radikális jobboldali vonásokkal rendelkezik, meg sem várták a hivatalos végeredményt, máris azt ígérik, hogy első cselekedetükként alkotmánymódosítással tiltanák be az etnikai pártokat Romániában. A párt a helyi idő szerint délután 13 órakor közzétett részeredmények szerint 8,67 százalékon áll.

 

A másik nagy meglepetés a Szociáldemokrata párt várható győzelme, amely 30 százalékos eredményt ért el a részeredmények szerint, öt százalékot rávert a Nemzeti Liberális Pártra (PNL). Pedig a román szocdemek elég viharos körülmények között szorultak ki a kormánypozícióból, jelenleg ellenzékben vannak, az eredmények szerint pedig ott is maradnak – hiába a győzelem.

 

 hirdetes_300x300  
Az RMDSZ jó eséllyel ott lehet az új kormányban

 

A román választások harmadik befutója az USR-Plus, 15 százalék körüli eredménnyel szerepelt.

 

Az AUR-tól alig lemaradva 7,34 százalékon áll az RMDSZ.

 

Dan Barna, az USR-PLUS rendszerkritikus párt társelnöke hétfőn délután már jelezte, hogy a 245-250 fős parlamenti többség megszerzéséhez a PNL-nek szüksége rajtuk kívül szüksége lesz az RMDSZ-re is.

 

Bár az USR-PLUS saját kormányfőjelöltet akar állítani, Klaus Iohannis államfő már korábban jelezte, hogy a vasárnapi választások eredményétől függetlenül Ludovic Orban PNL-elnököt fogja megbízni a kormányalakítással.

 

Maszol.ro, Kronikaonlne.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!