Nyitókép forrása: maszol.ro

 

Romániában aláírták a koalíciós megállapodást a Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetői.

 

A kormánykoalíciót alkotó pártok vezetői egy hét pontos megállapodásban kormányzást a világjárvány nehézségei ellenére, illetve kijelentik, hogy a „posztkommunista átmeneti időszaknak le kell zárulnia”.

 

A kormánypártok a szavazástól távol maradók érdekeinek képviseletét is felvállalták – ami azért is fontos körülménye, mert az idei választásokon elég alacsony volt a részvételi hajlandóság.

 

 hirdetes_300x300  

A megállapodás értelmében miniszterelnöknek Florin Citut, a parlament szenátusának elnöki posztjára Anca Dana Dragut (USR-PLUS), a parlament képviselőházának házelnökének pedig Ludovic Orbant jelölik.

 

A maszol.ro közlése szerint külön kisebbségi fejezetet kap a román kormányprogram, amelyben az identitás megőrzésének az intézményes garanciái szerepelnek. Jelenleg is zajlik a kormányprogram szövegének véglegesítése. Az eddigi információk szerint Cseke Attila fejlesztési miniszterként, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterként és Novák Eduárd ifjúsági miniszterként kap kormányzati tisztséget. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes lehet.

 

Az RMDSZ elnöke szerint a kormányprogram külön kisebbségi fejezetet kap, amelyben az identitás megőrzésének az intézményes garanciái szerepelnek. Ennek a fejezetnek része az alkotmány által előírt, a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadásának biztosítása, a nyelvhasználati küszöb csökkentése a közigazgatási törvénykönyv módosításakor (megjegyezte: a programban nem szerepel, hogy a jelenlegi 20 százalékos arányt pontosan meddig csökkentik), valamint az anyanyelvi oktatás terén is újabb rendelkezéseket tartalmaz, sorolta a szövetségi elnök.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!