Nyitókép forrása: bbc.com

 

Londonban sürgősségi védelemként koronavírus elleni antitesteket adnak be azoknak, akik fertőzöttekkel kerültek kontaktusba. Az antitestek nem használnak ugyan, ha már tüneteket produkálnak a betegeket, de mindenki másnak egy ideig védettséget nyújthatnak, ráadásul – az oltással ellentétben – bárki megkaphatja, még azok a krónikus betegek is, akik diagnózisuk miatt nem vehetnek részt a vakcinázásban.

 

A brit közszolgálati média, a BBC közlése szerint a kísérlet keretében egyelőre csak tíz ember kapta meg az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett szérumot. A monoklonális antitestek olyan immunfehérjék, amelyek saját magukat klónozva sokasodnak. Sajátosságuk, hogy kizárólag egyetlen adott molekula felismerésére alkalmasak, tehát csak egyetlen adott koronavírustörzs ellen vethetők be.

 

A kutatók úgy vélik, hogy a szérum enyhítheti a kór lefolyását, vagy akár egy évig terjedő védettséget is biztosíthat. Hátrányuk, hogy hetekig tart, amíg kifejtik a hatásukat, ezért azoknál nem hoz eredményt, akiknek szervezetében már tombol a vírus. Fontos körülmény, hogy a vakcinával ellentétben nem arról van szó, hogy a szervezet immunrendszerét megtanítja legyőzni a vírust, hanem „kölcsönbe kap” antitesteket a kór elleni harchoz.

 

 hirdetes_810x300  

Az antitest-oltást ezért kifejezetten azoknak szánják, akik fokozottan kockázatos munkakörben dolgoznak, vagy kontaktusba kerültek fertőzött személlyel.

 

A londoni járványügyi szakértők szerint nem csak a kórházakban és idősotthonokban lehet bevetni a szérumot, hanem főleg az egyetemi internátusokon, megakadályozandó, hogy a kollégiumok járványgóccá alakuljanak.

 

A szérumot kifejlesztő virológus csapat most 1000 önkéntest akar toborozni – elsősorban a kórházi alkalmazottak és a kollégiumban lakó diákok körében.

 

Az új szérum reményt adhat az immunhiányos vagy immunszuppresszív kezelés (pl. kemoterápia) alatt lévő betegeknek. Mivel az ő immunrendszerük gyenge, ezért nem reagálna a vakcinára.

 

A brit kutatók azonban hangsúlyozták, hogy az antitest-oltás nem helyettesítheti vakcinát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!