Nyitókép forrása: dyson.com.cy

 

Az új évben megváltoznak a háztartási gépek energiafogyasztási címkéi. Ami eddig A+++ os volt, az most akár C-re is „visszaminősülhet”. Valójában azonban nem leminősítésről van szó, az adott fogyasztó nem lesz kevésbé energiatakarékos, csupán az eddig használt skála kiigazítására kerül sor.

 

Az energiafogyasztási címkéket az EU-ban 1994-tőlé használják. A céljuk az, hogy a vásárlókat közérthetően tájékoztassák az adott termék (hűtők, mosogatógépkek, mosógépek, televíziók, lámpák) energiatakarékosságáról. A skála eredetileg A-tól G osztályzatig terjedt, amelyek mögött azonban adott matematikai képlettel levezetett konkrét energiafogyasztási számok húzódtak meg.

 

Idővel azonban az háztartási termékek energiafogyasztási jellemzői sokat javultak, olyannyira, hogy el kellett törölni az eredeti skála E, F G osztályait (ilyen rossz fogyasztású termékeket már nem gyártottak), a skála tetejét pedig ki kellett bővíteni három új osztállyal: A+, A++ és A+++.

 

 hirdetes_300x300  
Új skála, kéthetes átmenet

 

A sok pluszjel azonban nem túl praktikus, ráadásul sokakban azt a hatást kelthetik, hogy A+ és A++ között jóval kisebb lehet a különbség, mint A és B között. Ezért az EU úgy határozott, hogy újra írja a skálát, és a jelenlegi technológiai viszonyokhoz igazítva újrabevezeti az A-tól G-ig terjedő skálát.

 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például egy A+++ besorolású hűtőszekrény az új skálában már csak C-s lesz, egy A++ -os mosogatógép pedig E-s, annak ellenére, hogy energiatakarékos jellemzői semmit sem változtak. Az új rendszer lényege, hogy jelenlegi technológiai viszonyok között az A-osztályba egy termék sem kerül (ennyire jók ugyanis még nincsenek), a B és C osztályokba is csak a legtakarékosabb csúcskategóriás gépek kerülhetnek be (alig pár modell van belőlük a piacon).

 

Persze, a váltás nyilván nem lesz egyszerű. Az Európai Bizottság 2019 márciusában jelentette be, hogy a mosogatógépek, mosógépek, hűtőszekrények és elektromos kijelzők március 1-jével kapnak új címkéket, az átmenetre pedig két hét áll majd a kereskedők rendelkezésére. A lámpák cimkéi csak szeptember 1-jétől változnak, szintén kéthetes átmeneti időszakkal.

 

forrás: ec.europa.eu

 

Akad egy kivétel: ha egy termék gyártását már leállították, az utolsó, még polcokon fellelhető darabok megtarthatják a régi címkézésüket. Az Európai Bizottság hivatalos oldala négy pontban foglalta össze a skálaváltás pozitív hatásait:

 

  • Az új címkék egyszerűbb skálát alkalmaznak (A-tól G-ig) és könnyebb lesz összehasonlítani a különböző termékek energiatakarékosságát.
  • A címke jelölései nyelvsemlegesek lesznek, ami elkerülhetetlen, hiszen az EU-nak 24 hivatalos nyelve van (aligha férne rá minden jelmagyarázat 24 nyelven egyetlen címkére – a szerk.)
  • A jobb felső sarokban található QR-kód beolvasásával a vásárlók részletesebb termékinformációhoz juthatnak, mégpedig a termékek nyilvántartására szolgáló EPRELen adatbázisban. Ez az adatbázis segíti a hatóságokat abban, hogy ellenőrizzék, megfelelnek-e a termékek a vonatkozó követelményeknek, és hogy a címkén szereplő adatok megfelelnek-e a valóságnak.
  • Az új címke olyan ikonokat is tartalmaz, amelyek a termék kapacitására, zajszintjére, vízfogyasztására vonatkozó információkat közölnek (a mosógépeknél például nem egy éves használatra vetítik majd az energiafogyasztás hatékonyságát, hanem 100 mosási ciklusra).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.