Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Csaknem Európa számos országának több régiójában is masszív áramkimaradást (blackout) okozott, hogy veszélyes mértékben csökkent a hálózati alapfrekvencia. A komolyabb problémák elkerülése érdekében az osztrák erőműveknek azonnal több energiát kellett leadniuk a hálózatra, és a környező országok szén- és atomerőműi is besegítettek a helyzet megoldásában.

 

Ausztia egyik legjelentősebb áramszolgáltatója, a Wien Energie elmondása szerint erőműveik a nap 24 órájában készenlétben állnak az ilyen és ehhez hasonló esetek kezelésére, de időről időre „utólagosan tüzet oltani hosszú távon nem fenntartható megoldás”.

 

A Wien Energie vészhelyzeti beavatkozásai az elmúlt években évi 15-ről több ezerre emelkedett. A probléma az alternatív energiaforrásokkal van. A víz- és szélerőművek a hálózat igényeihez képest túl lassan állítják elő az áramot. Mivel a cég szerint ettől függetlenül a természetes energiatermelőké a jövő, a hálózati feszültség fenntartása érdekében a kormányzatot viszonylag környezetbarát földgázerőművek telepítéséről győzködi az osztrák kormányt. Ausztria közben épp a fent leírt körülmények miatt egyre inkább rászorul a környező országok erőműveire.

 

 hirdetes_810x300  

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.