Nyitókép forrása: abcnews.com

 

Hamarosan újra engedélyezhetik a Boeing 737-es MAX utasszállítóinak repülését az EU légterében. A Reuters szerint az amerikai repülőgépgyártó már a jövő héten megkaphatja az Európai Légifelügyeleti Hatóság, az EASA jóváhagyását.

 

Két évvel ezelőtt a Boeing két 737 MAX típusú gépe gyártási és szoftverhiba miatt lezuhant, egyik balesetnek sem voltak túlélői. A 2019 márciusában Egyiptomban lezuhant gépen szlovák állampolgárok is voltak, az SNS-es Anton Hrnko parlamenti képviselő családja odaveszett a szerencsétlenségben.

 

A második baleset utáni vizsgálatok kimutatták az összefüggést a három hónappal korábban bekövetkezett szerencsétlenséggel, majd kiderült, hogy a gép egyik automatikus biztonsági rendszere okozta a baleseteket. A gép dőlésszögét ellenőrző rendszer brutálisan félreértelmezte a levegőáramlásból kapott adatokat, és attól tartva, hogy a gép farokirányba megdőlt, lenyomta a gép orrát. Csakhogy valójában az orr lefelé irányítása végzetes és rendkívül gyors zuhanást idézett elő.

 

 hirdetes_300x300  

A probléma kiderülése után 2019 decemberében a világ minden légteréből kitiltották a Boeing 737 MAX utasszállítókat. Az amerikai Szövetségi Légifeülgyelet és annak brazil megfelelője már novemberben megadta a modellek felszállási engedélyét. Kanada várhatóan szerdán szintén megadja a jogosítványt. Az EASA azonban a részletesebb elemzés mellett döntött.

 

A nagy kihívás most az lesz, hogy a Boeing visszaszerezze a gépeibe vetett bizalmat – nem beszélve arról, milyen csapást mért a légitársaságokra a koronavírus okozta válság.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!