Nyitókép forrása: bbc.com

 

Az orosz Szputnik V. vakcina nagyjából 92 százalékos védelmet nyújt a koronavírus-fertőzés ellen, derült ki egy friss kutatásból, amit a The Lancet mérvadó tudományos szaklapban közölt le az orosz oltóanyag vizsgálati eredményeiről.

 

A The Lancet szerint az orosz vakcina biztonságos, emellett védelmet nyújt a kórházi ápolást igénylő súlyos lefolyás és a COVID-19 okozta halál ellen is. Az orosz vakcinával szemben elég sok ellenérzést tápláltak a kutatók (főleg Nyugaton), de most úgy tűnik, hogy elfogadják hasznosságát a járvány elleni harcban.

 

A Szputnyik V. egy ártalmatlanított vírust használ hordozóként, hogy válaszreakcióra késztesse a szervezet immunrendszerét, az immunsejtek megtanulják felismerni a koronavírust és megakadályozni abban, hogy megtámadhassa a gazdaszervezet sejtjeit – anélkül, hogy az egyén ténylegesen megfertőződne COVID-19-cel. Az oltóanyag hatására a test elkezd koronavírus elleni antitesteket gyártani.

 

 hirdetes_300x300  

Az orosz vakcina egyik nagy logisztikai előnye, hogy elegendő +2 és +8 fok között tárolni. Összehasonlításképp a Pfizer vakcináját -70 fokon kell tárolni és szállítani.

 

A Sptunik V. szintén kétkörös oltóanyag, a második adagot az első után 21 nappal kell beadni a maximális védettség érdekében. A második adag némiképp eltér az elsőtöl, a fejlesztők célja az volt, hogy az immunrendszer felismerőképességét fokozza. A második formula is a vírus tüskefehérjére fókuszál (a vírus ezzel nyitja fel az emberi sejtet), de más vektorokat használ, így hatékonyabb reakciót vált ki a szervezetből, mintha kétszer ugyanolyan formulával találkozna az immunrendszer.

 

Mellékhatásai között egyelőre súlyosan nem jelentkeztek, enyhébbek viszont esetében is előfordulnak: fáradékonyság, hőemelkedés, végtagfájdalmak.

 

Az orosz vakcinát több helyen is használták már, többek között Argentínában, a közel-keleti palesztin területeken, Venezuelában, az Egyesült Arab Emírségekben, Iránban, és orosz vakcinát Magyarország is kapott.

 

A nyugati kutatók korábban az átláthatóság hiánya és a gyanús – nyilván politikai nyomás miatti – kapkodás miatt kritizálták az orosz vakcinát. A mostani eredmények azonban a Lancet cikke szerint meggyőzőek, és a Szputnyik V. minden jel szintén  hozzájárulhat majd a járvány legyőzéséhez.

 

A dolog szépséghibája, hogy a mostani kutatás csak a tüneteket produkáló fertőzésekre vonatkozik, a tünetmentes fertőzéssel kapcsolatos hatékonyság megállapítása további vizsgálatokat igényel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!