Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Mától, azaz február 3-tól az ország 37 járásában az intézményekbe való belépéshez negatív PCR- vagy antigéntesztekre van szükség, amelyek nem lehetnek régebbiek  január 27-nél. Negatív teszttel lehet csak belépni az óvodákba, iskolákba és a munkahelyre is.

 

A rendelkezés a következő járásokat érinti: Dunaszerdahelyi, Nagytapolcsányi, Galgóci, Simonyi, Vágsellyei, Komáromi, Nagyrőcei, Galántai, Breznóbányai, Lévai, Aranyosmaróti, Báni, Zsarnócai, Mezőlaborci, Kassa környéki, Érsekújvári, Tőketerebesi, Rozsnyói, Korponai, Malackai, Bazini, Garamszentkereszti, Poltári, Nagyszombati, Nagybiccsei, Szenci, Homonnai, Szinnai, Gyetvai, Vágújhelyi, Szenyicei, Privigyei és Zólyomi járásokat, valamint Kassát.

 

A mától hatályos rendelkezés tartalmazza, hogy az említett járásokban a munkáltató telephelyére való belépéshez is negatív vírustesztre van szükség, ami nem régebbi január 27-től. A feltétel alól mentesülnek azok az alkalmazottak, akik igazolással tudják bizonyítani, hogy az elmúlt három hónapban átestek a koronavírus-fertőzésen. (A három hónapos határidő abból ered, hogy az eddigi kutatások szerint a felgyógyultak szervezete átlagban három hónapig tartja meg természetes úton szerzett immunitását – a szerk.).

 

 hirdetes_300x300  

A negatív teszteket a munkáltató vagy az adott intézmény, telephely fenntartójának felszólítására kell bemutatni.

 

Negatív tesztként ismerik el a PCR- vagy antigénteszt eredményéről kapott tanúsítványt, e-mailt vagy SMS-t egészen február 7-ig, vasárnapig.

A „jó” besorolású járásokban ugyan nincs szükség negatív tesztre a munkába járáshoz, de a kijárási tilalom ott is érvényes, tehát a háztartások nem látogathatják egymást.

 

Nem kell negatív teszt az élelmiszerüzletekbe, drogériákba és gyógyszertárakba való belépéshez, de kérhetik tőlünk a tanúsítványt a benzinkutaknál, postán, bankokban, biztosítónál, újságosnál, könyvtárban vagy optikusnál, ahogy STK/EK intézésél és az autószerviznél is. Kell teszt az egyéni sporthoz (kocogás) is. 

 

A negatív teszt felmutatásának kötelezettsége nem vonatkozik a 10 évnél nem idősebb gyerekekre és a 65 év felettiekre, valamint azokra, akik hozzátartozójukat gondozása céljából hagyják el otthonukat. Nem kell teszt a temetésen, esküvőn vagy keresztelőn részt vevőknek, ám a kijárási tilalom értelmében továbbra is legfeljebb 6-an vehetnek részt ezeken az eseményeken. 

 

Teszt nélkül hagyhatja el otthonát az a szülő, aki három évnél nem idősebb gyermekét viszi sétálni lakhelyétől legfeljebb egy kilométeres távolságra.

 

Nem kell negatív tesztet felmutatnia annak az illetőnek sem, aki a tesztelés ideje alatt betegállományban volt, ezért nem tudott részt venni a szűrésen.

 

A kivételek között szerepel maga a tesztelés, aki tehát lemaradt, az pótolhatja.

 

A beoltottak közül csak azok mentesülnek a negatív teszt kötelezettsége alól, akik legalább 14 napja túl vannak a második adag vakcinán is.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.