Nyitókép forrása: körkép.sk/KL

 

A járványhelyzet súlyosbodásával és a brit mutáció terjedésével az európai országokban a hatóságok a hagyományos maszkok használata helyett már inkább a „respirátorok”, hivatalos nevükön a részecskeszűrő félálarcok használatát írják elő az embereknek.
Ennek egyik típusa az FFP2-es félálarc, amelyet Szlovákiában a hatóság egyelőre még nem tett kötelezővé, de melegen ajánlja. Különösen az olyan forgalmas és fertőzés-veszélyes helyeken, mint a tömegközlekedési eszközök, vagy az üzletek.

 

Eközben elterjedtek a világhálón az ajánlatok, amelyek az „FFP2-essel azonos,” vagy azzal „egyenértékű” maszkokat kínálnak, KN95-ös vagy N95-ös rövidítéssel ellátva.

 

Figyelem: ezek a főleg Kínából érkező helyettesítő termékek nem teljesítik az európai normákat, és egyáltalán nem lehet őket az FFP2-es maszkokkal egyenértékűnek tekinteni. 

 

A kinézetük azonos, a szakértők szerint azonban adottságaik messze eltérnek egymástól. A legnagyobb különbség a szűrőképességben van. A kínai KN95-ösök a hagyományos konyhasó-aeroszol részecskéinek kiszűrésére képesek, míg az FFP2-esek nem csak a szilárd részecskéket, hanem például a parafin-olaj mikrocseppjeit is kiszűrik. Márpedig ez utóbbiak jóval közelebb állnak a vírus levegőben terjedő cseppjeihez.

 hirdetes_810x300  

 

A Csehországi Nanotechnológiai Ipari Szövetség élesen bírálja az európai hatóságokat, amiért egyáltalán engedik az európai piacon forgalomba hozni a KN95-ösöket és N95-ös maszkokat. Sőt, azt állítják, hogy az EU szándékosan tűri a kötelező tanúsítvánnyal egyébként nem rendelkező kínai maszkok terjesztését.

 

Hogyan különböztessük meg őket?

 

Az Európai Bizottság még tavaly márciusban adott kivételi engedélyt az uniós tanúsítványokkal nem rendelkező maszkok forgalomba hozására. Azért, mert a járvány kitörésével félő volt, hogy nem lesz elég maszk a piacon, és még az egészségügyi dolgozók is híján lesznek a kellő felszerelésnek . Ez egyébként be is következett, és az uniós országok úgy, ahogy ma a vakcinákért, akkor is egymást taposták a védőfelszerelésekért.

 

A szlovák kormány által ígért áfamentesség elvileg csak az FFP2-es, vagy annál magasabb kategóriájú félálarcokra vonatkozik. Ha biztosra akarunk menni vásárláskor, akkor a maszkon keressük az FFP2-es rövidítést és az európai tanúsítványt jelző CE rövidítést egy négyjegyű számkóddal. Ezen kívül szerepelnie kellene rajta a szabvány rövidítésének is (EN 149).

 

A Hospodárske Noviny beszámolója szerint vannak trükközések. Több webáruházban ugyanazon az áron árusítják az FFP2-es és a KN95-ös maszkokat. A megjelölés is csalóka. Van ahol KN95/N95/FFP2  közös megjelelőst alkalmaznak, ami félrevezető lehet, ha nem vagyunk tisztában a fenti különbségekkel.

 

Zdroj: HN/ Lucia Kišová. Érdemes figyelni, hogy szerepel rajta az FFP-es és a szbvány száma is. Az egyik árulkodó különbség a feliratokon a KN95-ös felirat, a másik, hogy a CE mögül hiányzik a négyszámjegyű kód.

 

Példa egy KN95-ös maszkra, fotó: Körkép.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.