Nyitókép: zlavadna.sk

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal az arcvédők összes típusát ajánlja, viszont kihangsúlyozta azok helyes viseletének szükségességét. A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy ha az emberek helytelenül helyezik fel a maszkokat és a levegő oldalról kiszivárog, a maszk piszkos vagy nem minőségi anyagból készült, akkor a kettős védelem sem bizonyul hatékonynak.

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal tanácsa szerint az FFP2-es részecskeszűrős szájmaszkot olyan helyeken ajánlatos viselni, ahol nagy a fertőzés veszélye. Például, ha hosszabb ideig sok ember között tartózkodunk zárt helyiségben.

 

 hirdetes_810x300  

„Azok az FFP2-es arcmaszkok, amelyeken nincs kilégzőszelep, biztosítják a be- és kilélegzett levegő szűrését. Ezeket a maszkokat általában azok a személyek használják, akik közvetlen, szoros és folyamatos kapcsolatban vannak a beteg, fertőzött személyekkel. Azonban ezeknek a maszkoknak is van szűrési élettartamuk, ezért néhány óra után ki kell cserélni őket”

 

– mondták a szakemberek.

 

A textilből készült szájmaszk és az egyszer használatos maszk is hatékony védelmet nyújt

 

A higiénikusok szerint amennyiben a részecskeszűrős szájmaszk jól hozzásimul az archoz és jó a dizájnja, akkor az emberek nem fogják feleslegesen fogdosni, ezáltal csökken a kockázata a kéz és a reszpirátor beszennyeződésének. A szakemberek azonban kihangsúlyozzák, hogy amennyiben a részecskeszűrős maszkon van kilégzőszelep, akkor sebészi szájmaszkkal kell eltakarni.

 

A szakemberek szerint a textilből készült szájmaszk és az egyszer használatos maszk is hatékony védelmet nyújt, amennyiben az emberek helyesen használják.

 

„Fontos, hogy a maszknak el kell takarnia a szájat és az orrlyukakat, nem szabad az orr vagy az áll alá lenyomni. Amennyiben a maszk nedvessé válik vagy beszennyeződik, ki kell cserélni. A maszkkal pedig a gumik segítségével kell manipulálni”

 

– magyarázták a szakemberek.

 

A higiénikusok szerint több szájmaszk viselete hatékonyabb részecskeszűrést biztosít, ennek ellenére a kétrétegű sebészi szájmaszk viselete csökkentheti a hatékonyságot.

 

„Amennyiben megduplázzuk a maszkok számát, az növelheti a légzési ellenállást, és ez akaratlanul is ahhoz vezethet, hogy a hézagokon keresztül több szűretlen levegő fog elillanni”

 

– magyarázták.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.