Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Bizonyos feltételekkel Európa több országába turisztikai célból is kiutazhatunk. Egyes országok egészen laza feltételeket szabtak, bár érdemes kiemelni, hogy a szlovák hatóságok attól még betartják majd velünk a hazai karanténkötelezettséget visszatérésünkkor. Az Aktuality.sk és az ECDC nyomán térképre tettük, mely országokba milyen feltételekkel lehet kiutazni, illetve két fontos mutató alapján is összehasonlítjuk az uniós tagállamokat.

 

Vannak országok, ahol a beutazáshoz elegendő a 48 vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt. Szlovákia ugyanakkor február 15-től kötelező 14 napos karanténba küld minden a területér érkező be- vagy hazautazó személyt. Ez kivétel nélkül mindenkire vonatkozik, azokra is, akik viszonylag biztonságosnak mondható országból érkeztek. Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár szerint azért volt erre szükség, mert bizony voltak olyanok, akik például a Maldív-szigetekről visszatérve azt állították, hogy Ausztriából jönnek. A fontosabb szempont azonban az új koronavírus-mutációk terjedése.

 

A turizmus számára egyébként az egyetlen reményt a vakcinázás jelenti. Egyelőre azonban még messze vagyunk a közösségi védettségtől. Ennek ellenére vannak olyan uniós tagállamok, ahol engedélyezik a belépést vakcinaigazolás ellenében, méghozzá utólagos korlátozások (pl. karantén) nélkül. Ilyen ország Lengyelország, Románia, Lettország és Észtország.

 

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákia a gyászstatisztika elején…

 

A másik érdekes ám annál lesújtóbb adatunk a halálesetek millió főre vetített 14-napos előfordulása. E tekintetben ugyanis Szlovákia valószínűleg világelsővé vált, de legalábbis uniós dobogós harmadik.

 

A helyzet az, hogy a nemzetközi statisztikák az igazoltan koronavírus miatt elhunyt betegek számát veszik át Szlovákiától, amely azonban nem tartalmazza azokat az elhunytakat, akik fertőzöttek voltak ugyan, de nem ez volt haláluk elsődleges oka. Az eltérő adatmerítés miatt itt komoly eltérések lehetnek.

 

Annyit azonban elmondhatunk, hogy Szlovákia az Európai Uniós közös adatszolgáltató rendszerének utolsó, február 4-5. frissítése szerint dobogós második a millió főre jutó halálesetek számában, Portugália után, nyomában Csehországgal.

 


Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!