Nyitókép forrása. Bbc.com

 

A Coca-Cola üdítőitalgyártó próbaként elkezdte a papírpalackok gyártását. A végső cél a teljesen műanyagmentes palackok gyártása, a most szériába kerülő verziókat egy dán vállalat gyártja extra erős papírból, ami azonban még tartalamaz vékony műanyagszelvényeket.

 

A dolog nem egyszerű, az új fejlesztésnek egyszerre kell erősnek lennie, hogy a szénsavas üdítőitalok ne feszítsék szét, ugyanakkor a papír és a műanyagszelvények sem oldódhatnak fel az üdítőben, és persze, az sem ártana, ha az üdítő nem venné át az új csomagolása esetleges mellékízét. Nem mellesleg a papírnak formázhatónak kell lennie, hogy a különböző márkák jellegzetes palackformái megmaradhassanak – és persze, egyszerűbb legyen alkalmazni a különböző márkák palackozásánál.

 

A nehézségek ellenére az üdítőitalgyártók támogatják az új megoldások keresését. A Coca-Cola vállalta, hogy 2030-ra nullára csökkenti a műanyagkibocsátást. Persze, ilyen időtávlatokban nehéz bármilyen vállalást garantáltnak venni.

 

 hirdetes_300x300  

Az új papírpalackokat az a dán vállalat gyártja, amelyik korábban már dobott piacra papíralapú konténereket.

 

A palackok piaci tesztje Magyarországon fog zajlani, a Coca-Cola érdekeltségébe tartozó AdeZ márka keretében, és csak 2000 ilyen terméket értékesítenek egy helyi kiskereskedelmi láncon keresztül.

 

BBC.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!