Nyitókép forrása: theguardian.com

 

Tovább mutálódott az először tavaly ősszel Dél-Angliában azonosított brit mutáció (Kent-mutáció, vagy B.1.1.7). Az új variáns az E484K kódot kapta, és a jelek szerint olyan változások mentek benne végbe, amelynek köszönhetően még fertőzőképesebb, ellenállóbb a szervezet immunrendszerének, a koronavíruson már átesett emberek antitestjeinek de úgy tűnik, hogy a vakcinák hatékonyságát is csökkenti.

 

A The Guardian brit lap szerint nagyon hasonló mutációról van szó, mint ami a dél-afrikai törzset jellemzi. Eddig 21 olyan esetet tartanak számon szerte Nagy-Britanniában, ami igazoltan az E484K számlájára írható, 14  fertőzött Bristol, négy eset Manchester környékéről való.

 

Az E484K név azt jelöli, hogy a vírus mely DNS-szakaszában ment végbe mutáció, és ebben az esetben a vírus tüskefehérjéje módosul, amellyel a kórokozó felnyitja a sejteket. A fehérje megváltozásával az immunrendszer és az antitestek kevésbé tudják azonosítani a vírust, és e azokra is vonatkozik, akik egyszer már átestek a betegségen.

 

 hirdetes_300x300  

A brit mutáció korábbi, B.1.1.7-es verziója már dominánssá vált egész Nagy-Britanniában, és terjed szét a világban. Szlovákiában a múlt hét szerdai minták szekvenálásával megállapították, hogy az aznapi víruspozitív PCR-tesztek mintáinak több mint 70 százaléka a brit mutáció jelenlétét mutatta. Vagyis, az esetek közel háromnegyedét már a B.1.1.7 okozza, amely 50-70 százalékkal fertőzőképesebb a koronavírus őszi eleji változatánál.

 

Az immunsejteket és vakcinákat is kicselező E484K mutáció nem új, jellemzi a sokat emlegetett dél-afrikai mutációt is, amely már igazoltan ellenállóbb a vakcinákkal szemben, és megtalálható a brazil variánsban is, ami tájainkon kevésbé emlegetett vírustörzs, de nem kevésbé veszélytelen.

 

Arra a kutatók már korábban is figyelmeztettek, hogy a koronavírus a kelleténél jóval gyorsabban mutálódik, és néhány héttel ezelőtt a legnagyobb vakcinagyártók el is kezdték átdolgozni formulájukat, hogy az új mutációkkal szemben is hatékony oltóanyagot készítsenek el. Az eddig legyártott oltóanyagok sem elvetendőek, főleg azért, mert a fenti megállapításokat még nem ellenőrizték széleskörűen, másrészt azért, mert az új mutációk még nem terjedtek szét (és lehet, hogy nem is fognak), harmadszor pedig, ha alacsonyabb hatékonysággal is rendelkeznek, a már meglévő vakcinák akkor is segítik a járvány visszaszorítását.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.