Nyitókép forrása: topky.sk

 

A lakossághoz viszonyítva Szlovákiában a legmagasabb a halálesetek száma a világon, és ezért elsősorban a brit koronavírus-variáns a felelős, amely ma már az esetek közel 100 százalékáért felelős – jelentette be Igor Matovič szlovák kormányfő a V4-es évfordulós csúcstalálkozón Varsóban. A kórházi ellátásra szorulók száma a csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok alapján újabb csúcsot döntöttek, nincs elég egészségügyi dolgozó, akik vannak túlterheltek, fáradtak és maguk is ki vannak téve a fertőzéseknek.

 

Szlovákia ezért szerdán aktiválta az EU civilvédelmi rendszerét, és nemzetközi segítséget kért a járvány megfékezéséhez. A válaszra nem sokat kellett várni, Martin Klus  külügyi államtitkár csütörtökön délelőtt közölte a Facebookon, hogy Magyarország, Ausztria és Lengyelország is jelezte, hogy készek segíteni Szlovákiának.

 

Ausztria katonaorvosokat küld, Lengyelország 200 intenzív-férőhelyet ajánlott fel sajátjai közül (jelenleg Szlovákiában 293-an szorulnak intenzív ellátásra). Azt még nem tudni, hogy Magyarországtól milyen segítség érkezik, Szlovákia jelenleg is tárgyal igényei pontosításáról.

 

 hirdetes_300x300  

Miközben globális szinten csökken az új koronavírusos esetek száma, Szlovákiában új lendületet kapott a járvány, és ezen a héten szinte minden mutató újabb hullámot sejtet. Nem véletlenül, a legtöbb országban nyíltan harmadik hullámról beszélnek, amelyet az új mutációk szétterjedése indított útjára. A helyzet nem annyira váratlan, az elmúlt hetekben volt egy rövid, amikor enyhült az esetszámok növekedése, de a halálozások és a kórházi ápolásra szorulók száma nem csökkent.

 

? V NÚDZI POZNÁŠ PRIATEĽA A NAŠA REGIONÁLNA SOLIDARITA ČI EURÓPSKA SPOLUPRÁCA ? JE TOHO ŽIVÝM DÔKAZOM. ĎAKUJEME VÁM,…

Közzétette: Martin Klus – 2021. február 18., csütörtök

 

Nem csak Szlovákiában kezdett újabb ívbe a járványgörbe. Magyarországon a csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok utalnak arra, hogy egy újabb hullám elején tartanak.

 

Érdekes összefüggés, hogy adott lakosra számítva Komárom-Esztergom és Nógrád megyében volt a legtöbb új fertőzött, nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Szlovákiával határos megyékről van szó. Az elmúlt nap Magyarországon 104 személy vesztette életét koroanvírus-fertőzésben, ez a szám négyhetes csúcsot jelent.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.