Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Emberre is átterjedő H5N8-as madárinfluenza-törzset azonosították emberekben, Oroszországban. Egyelőre a vírus nem terjed, de az orosz hatóságok már értesítették az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) az új mutáció megjelenéséről, amely az ország déli részén, egy baromfitelep alkalmazottai körében ütötte fel a fejét.

 

A vírus egyelőre nem képes emberről emberre terjedni, de a szakértők felhívták a figyelmet, hogy csak idő kérdése, mikor történik egy olyan mutáció, ami elsöpri ezt az akadályt.

 

„A törzs felfedezése lehetőséget adott számunkra, hogy felkészüljünk a lehetséges mutációkra, és időben reagáljunk, tesztrendszereket és vakcinákat fejlesszünk ki”

 

mondta Anna Popova, orosz tiszti főorvos szombaton.

 hirdetes_300x300  

 

A megfertőződött alkalmazottak enyhe lefolyású betegségen estek át, és már felépültek. A vírust viszonylag korán tetten érték, így elég jó időben láthatnak hozzá a hatóságok a megfelelő tesztek és később a vakcinák kifejlesztéséhez.

 

Oroszországban már novemberben sok cikk jelent meg arról, hogy a H5N8 pusztítja a baromfiállományt Oroszország 15 régiójában. A kór legnagyobb eséllyel Európa felé fog terjedni, Franciaországban megelőző és kárenyhítő intézkedésként nemrég kétmillió baromfit vágtak le egyetlen nagy farmon.

 

A madárinfluenza-vírus egy embert fertőzni képes változata, a H5N1 2003-as megjelenése óta 455 halálos áldozatot követelt. A H5N6 variánst eddig mindössze 14 emberben azonosították, de közülük 6 nem élte túl a kórt.

 

A madárinfluenza viszonylag ritkán fertőzött meg embereket, a járványszakértők azért figyelik fokozottan ezt a vírust, hogy képesek legyenek már csírájában elfojtani egy járványt – például ha H5N8 terjedési képességeit és a H5N6 halálozási arányát ötvöző vírus alakulna ki…

 

Körkép.sk, bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!