Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C
Mindennapjaink

Koronavírus – A vakcingyártók már tesztelik a módosított vakcinát a dél-afrikai törzs ellen

Már azt is kutatják, mennyivel javulna a védettség, ha 6-12 hónapon belül egy harmadik adat oltást is kapnánk

Nyitókép forrása: cnbc.com

 

A Pfizer és BioNTech vakcinagyártók csütörtökön bejelentették, hogy vizsgálják az oltóanyag esetleges harmadik adagjának  hatásait a védettségre, illetve az új formulájuk eredményességét a vakcinákkal ellenállóbb dél-afrikai vírustörzzsel szemben.

 

Az amerikai-német cégpáros most azt kutatja, milyen hatással lenne a már beoltott személyek védettségére, ha 6-12 hónappal a második oltás után egy emlékeztető harmadikat is kapnának. Egyúttal elkezdték az eredeti vakcinájuk módosított változatának tesztelését a dél-afrikai vírustörzsön.

 

“Több intézkedést foganatosítunk, hogy minél hatékonyabban tudjunk reagálni abban az esetben, ha egy vírustörzs rezisztenssé válna az oltás által nyújtott védelemmel szemben”

 

áll a gyógyszercégek nyilatkozatában.

 

A jelenleg ismert mutációk közül a dél-afrikai változatot tartják a legveszélyesebbnek, mert képes blokkolni a szervezet ellene felvonultatott antitestjeit. Más szavakkal, a betegségen már átesett személyeket, de akár a beoltottakat is ismét képes megfertőzni. Persze nem 100 százalékos hatékonysággal, de eléggé lecsökkenteni a vakcinák hatékonyságát ahhoz, hogy a vakcinagyártókat lépésre kényszerítse.

 

A másik vakcinagyártó, a Moderna módosított formuláját már az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetében vizsgálják.

 

A dél-afrikai mutáció legalább 50 százalékkal fertőzőképesebb, mint a koronavírus eredeti változata, jelenleg több mint 30 országban azonosították már, legutóbb Csehországban, ahova egy Zanzibárból hazatérő csoport hurcolta be.

 

france24.com, Körkép.skl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket