Csongor
  • HUF: 359.31
  • USD: 1.20
  • 3 °C
  • 13 °C
Mindennapjaink

Egy Alacsony-Tátra nagyságú jégtábla szakadt le az Antarktiszról

Az ekkora méretű táblák leválása meglehetősen ritkának számít az Antarktiszon

Nyitókép forrása: youtube.com/illusztráció

 

A brit Hally kutatóállomáshoz nagyon közel szakadt le egy 1270 négyzetkilométeres jégtábla az Antarktiszról. A kutatóállomás mindössze 20 kilométerre található a törésvonaltól.

 

Bár az antarktiszi jégtáblák leválása egyáltalán nem szokatlan, de az olyan méretű törések, mint a mostani, meglehetősen ritkák.

 

Az elmúlt öt évben három törésvonal jelent meg a Brent selfen, és a jelek szerint a pénteki szakadással még korántsem ért véget a történet. A kutatók mindenesetre folyamatosan figyelik a jégtábla totális elválását, arra kíváncsiak, milyen folyamatok játszódnak le a törés során a felszín alatt.

 

 

BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Szabados Tamás operatőr
2021. feb. 28. 15:22

1968 telén Rockenbauer Pál hívására hatodik magyar állampolgárként léphettem az Antarktisz jegére. Addig nem jutott eszembe, hogy olvassak, érdeklődjek kíváncsi legyek a csodálatos földrész eseményeiről. Ez az ötödik NAGYMÉRETŰ LESZAKADÁS. Volt már egy magyarországi megye, nagyságú törés is. Ezek nagyon lassan északra úsznak, ha nem akadnak meg, ha az aljuk nem ér valamilyen sziklás tenger alatti képződményhez. A legfurcsább emlékem volt, hogy -olvastam- ha az Antarktisz jege elolvadna a világtengerek 7 méterrel megemelkednének. Ez ma már -bocsánat, de nem is hír- már mindenki tudja. Akkor szinte érthetetlen volt. A felmelegedés miatt ezt már tudósok, hozzáértők pontosan tudják méretezni.Mi akkor 7 kilóméter hosszúságú jégtáblát láttunk a radaron. 100-200 méteres jéghegyek százával úsztak el mellettünk! Vagyis hajóztunk el közöttük. Aztán 1968 Karácsonyán megakadtunk, "beálltunk" mi is a sodródó jég közé. Szi,veszterig sodródtunk, mire elénk jött egy jégtörő hajó az Ob. A törte előttünk az utat és január 4.-én léphettem az Antarktisz jegére.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket