Nyitókép forrása: ft.com

 

Németország és Franciaország is fontolóra veszi az AstraZeneca brit-svéd vakcinagyártó oltóanyagának használatát a 65 évnél idősebbek körében is. Az időseket az Astra készítményének esetleges mellékhatásai miatt a Modern és Pfizer vakcináival oltják. Ezekből azonban hiány van, míg az Astrából enyhe túlzással tele vannak a raktárak.

 

Franciaországban, Németországban, de még az Egyesült Királyságban is kevésbé preferálják az Astra oltóanyagát, az emberek, ha választhatnak inkább az új, mRNS technológiára alapuló Moderna és Pfizer oltóanyag mellett döntenek.

 

A Financial Times szerint péntekig Franciaországban a rendelkezésre álló AstraZeneca-vakcina 1,1 millió adagjának mindössze 16 százalékát használták el. Ez még mindig annak az a szállítmány, ami a hónap elején érkezett. Németországnak 1,45 millió adag Astra áll a rendelkezésére, alig több mint egy ötödét használta el, Spanyolországban a 808 ezer adag egyharmada, Olaszországban az 1 milliós keret egy ötöde fogyott el. Svédországban két tartományban is felfüggesztették az AstraZenecával való oltást, miután kórházi alkalmazottak enyhe mellékhatásokról számoltak be.

 

 hirdetes_300x300  
Változott a helyzet és vele a politika álláspontok is

 

Közben az európia oltási stratégia továbbra is nehézkesen és más országoktól jócskán lemaradva valósul meg. Az EU-ban átlagban 6,82 beoltott személy jut 100 lakosra, míg az Egyesült Királyságban ez a szám 28,6, az Egyesült Államokban pedig 20,4. Izraelben egyenesen 91. 

 

Franciaországban az Astra oltóanyagát csak az 50-64 év közötti, krónikus betegséggel küzdőknek ajánlják, Spanyolországban Szlovákiához hasonlóan az 56 év alattiaknak adják csak be. Németországban és Olaszországban a 65 év alattiaknak kínálják csak fel a brit-svéd készítményt. Egyelőre.

 

A hatalmas készletek és a baljóslatú harmadik hullám közepén a franciák és németek is változtatni akarnak a szabályokon. Az Európai Gyógyszerügynökség egyébként minden korosztálynak ajánlja az Astrát.

 

Vannak előnyei is

 

A valamivel erőteljesebben mutatkozó kellemetlen esetleges mellékhatások azonban csak az egyik oka a mellőzésnek. Korábban elég ellentmondásos információk láttak napvilágot a vakcina hatékonyságát illetően. Egyes tesztek 60 százalékos hatékonyságot mutattak ki a Pfizer 95 százalékával szemben. Igaz, ez az EMA mérése, a brit Gyógyszerfelügyelet megállapítása szerint az Astra 70 százalékos hatékonyságú.

 

Más kérdés viszont, hogy a gyártása és a terjesztése, logisztikája jóval egyszerűbb: nem igényel mélyhűtést, ezért könnyebb megszervezni a vakcinálást.

 

Korábban Emmanuel Macron is nyíltan kritizálta az Astra vakcináját gyenge hatékonysága miatt, a minap azonban kijelentette, hogy hajlandó lenne ezzel beoltatni magát. A helyzet ugyanis gyökeresen megváltozott, és egyelőre semmi jele annak, hogy a Moderna és a Pfizer vakcinái napokon vagy egy-két héten belül tízmilliószámra érkeznek az EU-ba.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.