Nyitókép forrása: sme.sk

 

Januárban 68 százalékkal többen hunytak el Szlovákiában, mint a korábbi évek azonos hónapjában – közölte a Szlovák Statisztikai Hivatal. A legdurvább számokat Nyitra megye produkálta, a halálesetek száma a korábbi évek két és féleszeresére emelkedett. Ráadásul, decemberrel ellentétben, már a produktív korban lévők (65 évesnél fiatalabbak) körében is kiugróan magas volt a halálozás.

 

A koronavírus-járvány második hulláma nagymértékben befolyásolta a halálozások számát Szlovákiában is, és januárban elérte eddigi maximumát. Az év első hónapjában 8650 halálesetre került sor (nem csak a COVID-19 miatt), ami 3500-zal több, mint az ezt megelőző 5 év januári átlaga.

 

Összehasonlításul, most januárban 68 százalékkal többen hunytak el, mint az elmúlt öt év januári hónapjainak átlaga. A trend ráadásul felfelé ívelő, novemberben az ötéves átlagtól még „csak” 41 százalékkal tértünk el, decemberben pedig 60 százalékkal.

 

 hirdetes_810x300  

„Az összes elhalálozott személyről szóló statisztikák követése azért fontos, mert információt kapunk belőle az előző évekhez képest mért túlhalálozás mértékéről. Egyúttal lehetőséget kapunk arra, hogy kifinomultabb elemzéseket készítsünk a már egy éve tartó válsághelyzet valódi hatásairól”

 

közölte Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályvezetője.

 

Fiatalabb generációkat is érint a „túlhalálozás”

 

A mostani január az előző hónapoktól abban is eltér, hogy a „túlhalálozás” már nem csak a legidősebbeket érinti, hanem bizonyos mértékig a 65 évnél fiatalabb korosztályokat is.

 

A 65 év alattiak haláleseteinek száma idén januárban 36 százalékkal volt magasabb, mint az ezt megelőző öt év januári hónapjainak átlaga.

 

A 65 év felettiek fokozott halálozása a járvány második hulláma idején kezdett meredek emelkedésbe, idén januárban pedig már 10 elhunytból 8 ebből a korosztályból került ki. Most januárban összesen 6900 nyugdíjaskorú személy hunyt el Szlovákiában, ami 79 százalékkal (mintegy 3000 halottal) több, mint az ötéves átlag.

 

Romlott a halálozási statisztikája az úgynevezett fiatal nyugdíjas korosztálynak is. A 65-74 év közöttiek halálozási számai rendkívüli mértékben meglódultak, januárban kétszer annyian hunytak el ebből a korcsoportból, mint az előző öt januári hónapjai átlaga.

 

Magyarlakta megyék a legrosszabbak között

 

A legrosszabb számokat Nyitra megye produkálta. Az eredmény annyira nem meglepő, januárban Nyitra megyében számos járványgóc alakult ki, a Nyitrán egy ideig általános kijárási tilalmat is elrendeltek, a kórház pedig csordultig megtelt betegekkel.

 

Nyitra megyében januárban 153 százalékkal többen haltak, mint az ötéves átlag, más szavakkal, két és félszer annyi haláleset történt, mint az azt megelőző öt év januári átlaga. A járvány előtt Nyitra megye januári halálozási átlaga 700-750 fő között mozgott, idén 1800-ra emelkedett.

 

A többi megyében is súlyos a helyzet, Nagyszombat megyében az öt év januári átlagához 82 százalékkal emelkedett a halálesetek száma, Pozsony, és Trencsén megyében 60 százalékkal, a többi régióban 50 százalék körül mozog ez az arány.

 

Körkép.skl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!