Nyitókép forrása: lokalkompas.de

 

Miközben Szlovákiában a politikai csatározások miatt korábban csírájában fojtották el a népességmegfigyelési rendszer bevezetését, Magyarországon olyan tökélyre fejlesztették a módszert, hogy a külföldi tudományos is világ is elismerően nyilatkozik róla. A Portfolio.hu cikke szerint a lakosság mozgását nyomon követő rendszer nem csak hatékonyan működik, hanem teljesen anonim, így egyetlen dologra használható: a járványkezelő intézkedések hatékonyságának mérésére.

 

A mértékadó Nature lapcsaládhoz tartozó Scientific Reportban jelent meg vasárnap magyarországi kutatók, egyetemi műhelyek és mobilszolgáltatók képviselőinek közös  tanulmánya. Ez az országos szintű népességmozgás monitorizásának módszereit mutatja be, ahol az alapot mobileszközökből származó adatok (cellainformációk) biztosítják. A kutatócsoport a három nagy magyarországi mobilszolgáltatóval közösen fejlesztette ki azt a módszert, amellyel települési szinű pontossággal követhető nyomon a lakosság mozgása.

 

Ez egy nagyon hatékony, és főleg, személyi jogok szempontjából biztonságos eszközt ad a magyar kormány kezébe, hogy ellenőrizni tudja a járványkezelési intézkedések hatékonyságát.

 

 hirdetes_810x300  

„Fontos leszögezni, hogy az ezáltal megvalósuló rendszer teljesen alkalmatlan a személyazonosításra, ezt több fontos tényező beiktatása is biztosítja. A kutatócsoport és a döntéshozók így a közelébe sem kerülnek olyan adatnak, hogy például egy bizonyos előfizető vagy a családtagjai hogyan mozognak az országban. „

 

írja a Portfólió.

 

„Mi lenne, ha beszélnénk a szolgáltatókkal. Ma sem tudok érzelemmentesen visszagondolni az első videokonferenciánkra. Felemelő volt érezni, hogy mindenki azonnal megértette a helyzet súlyát és minden szolgáltató minden segítséget megadott, saját kutatói erőforrásait is bevetve. (…) Olyan valódi piaci-akadémiai együttműködés volt, amit az államigazgatás keretei segítettek.”

 

nyilatkozta a portálnak Szócska Miklós, a fejlesztőcsoport egyik vezetője. Elmondta, a módszer rendkívül pontos, és ráadásul olcsó is, így a rendszer lehetővé teszti a döntéstámogatást, a foganatosított intézkedések hatékonyságának ellenőrzését, és szükség esetén arra is rámutat, hol van szükség esetleg célzott beavatkozásokra.

 

„Az általunk kidolgozott módszertan teljesen alkalmatlan a személyazonosításra. Ezt egyfelől az adatok anonimizálásával biztosítja, másfelől az egyes mobilszolgáltatók eleve település szinten aggregált adatokat bocsátottak rendelkezésre a mobilitási, illetve otthonmaradási indexek számításához.”

 

folytatta Szócska. A teljes beszélgetést ide kattintva olvashatja el.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.