Nyitókép forrása: facebook.com/polícia sr

 

Használt autó eladásakor az új tulaj megtarthatja a rendszámtáblát akkor is, ha az adott járásban nincs állandó lakhelye. Bevezetik a járásmegjelölés nélküli országos rendszámtáblákat. Többek között ezeket az újításokat tartalmazza az a törvénycsomag, melyet csütörtökön fogadott el a parlamenti többség 105 támogató szavazattal. A jogszabály 2022. március 1-jétől hatályos, érvényességéhez még Zuzana Čaputovának is áldását kell adnia.

 

„Az autótulajdonos állandó lakhelye szerinti járás megjelölése a rendszámtáblán teljesen megszűnik. Egyúttal javasolt meghagyni a rendszámtáblát az új tulajdonos számára eladás esetén.”

 

érvelnek a törvény alkotói, hozzátéve a változtatás anyagi megtakarítást jelent az állam és a polgárok számára egyaránt.

 

Elfogadták az SaS-es Marek Viskupič kiegészítő javaslatát is az országos (tehát nem járási megjelölésű) rendszámtáblák bevezetéséről. Ezek a járások rövidítése helyett ábécé és számrendben fognak haladni az AA-001AA kezdőpéldánytól. Ha az átíratásnál értelmét veszti a járásmegjelölés, akkor ez a módosítás sem okoz gondot.

 hirdetes_300x300  

 

Továbbra is megmarad az  egyedi rendszámtábla igénylésének lehetősége, de ahogy most, úgy ezután sem lehet a standard formátumot követő egyedi vagy diplomataautók rendszámára emlékeztető táblát csináltatni.

 

A módosítás szerint a rendszámtáblákat az autó eladása esetén meg is lehet tartani egy évig anélkül, hogy másik autó regisztrálásához használnánk fel. Ha nem lopott vagy elvesztett rendszámról van szó, azt egy éven belül felhasználhatjuk egy másik autó regisztrálására.

 

Megszűnik a kétlépéses regisztráció is. Eddig tulajdonoscserénél a közlekedésrendészeten az előző tulaj az új tulaj felhatalmazásával kijelentette az autót, majd az új tulaj saját járásának közlekedésrendészetén bejelentette. A törvény ezt a gyakorlatot is megszünteti, hatályba lépése után bárhol, az ország bármely közlekedésrendészetén meg lehet majd ejteni a gépjármű bejelentését.

 

⬇️⬇️⬇️⬇️

Közzétette: Polícia Slovenskej republiky – 2021. március 18., csütörtök

;

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.