Nyitókép forrása: bbc.com

 

A náthát okozó rinovírus rövidtávon hatékony fegyver lehet a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 koronavírussal szemben. A brit közszolgálati BBC a Glasgowi Egyetem kutatásaira hivatkozva azt írja, hogy a vírusok közötti természetes verseny a megfertőzhető sejtekért még kapóra is jöhet.

 

Az egyetem kutatói szerint az egyszerű náthát okozót rhinovírus (amely szintén a koronavírusok családjába tartozik) hozzájárulhat a COVID-19-et okozó új koronavírus, a SARS-CoV-2 terjedésének megfékezéséhez.

 

A BBC közlése szerint az orr, a torok és a tüdő sejtjei olyanok, mint egy házsor. Jön a COVID-19, és a vírus feltöri a zárat, bejut a házakba. Ezután két lehetőség van: vannak vírusok, amelyek nyitva hagyják az ajtót más vírusok előtt, mások bezárják, és kisajátítják a területet. Ez utóbbira példa az influenza vírus, amely „önző” módon mindig egyedül fertőz. Az adenovírusok ugyanakkor előszeretettel szövetkeznek.

 

 hirdetes_300x300  

A tudósok már egy ideje próbálnak rájönni arra, hogy milyen kapcsolatot tart fenn a SARS-CoV-2 a többi fajtársával. Paradox módon, a kutatásokat épp a járványkezelő intézkedések bevezetése lassította: a terjedés lelassulásával a kutatás lehetőségei is igencsak behatárolódtak.

 

A nátha dominánsabb, ami ez esetben jó

 

A glasgowi víruskutató központok kutatócsapata a légutak belső sejtfalának másolatát használta a kutatáshoz. SARS-CoV-2-vel és rinovírussal fertőzte meg a sejteket. Az eredmény meghökkentő volt: a világjárványt okozó koronavírus vesztett, a közönséges megfázást okozó rinovírus kiszorította őt a sejtekből. A kísérletet megismételték, és adtak 24 óra előnyt a koronavírusnak, hogy megvesse a lábát a sejtekben. A rinovírus akkor is felülkerekedett rajta.

 

A kutatók következtetései nem bonyolultak: a rinovírus az egyik legelterjedtebb kórokozó, ezért hatékonyan szoríthatja vissza a koronavírus terjedését, adott esetben meg is állíthatja az új fertőzéseket.

 

A felvetés nem minden előzmény nélküli: egy nagy rhinovírus-járvány kirobbanása 2009-ben egyszer már feltartóztatta a sertésinfluenza globális elterjedését.

 

A tél elmúltával fordul a kocka

 

Hab a tortán, hogy a rhinovírus olyan immunválaszt váltott ki a szervezet immunrendszeréből, amely blokkolta a koronavírus azon képességét, hogy lemásolja magát.

 

A dolog hátulütője, hogy a tél befejeződésével a rhinovírus is visszaszorulóban van, így a koronavírus ismét erőre kaphat ott is, ahol eddig akadályozva volt. Emiatt továbbra is érvényes, hogy a legjobb védelmet az oltás jelenti.

 

A kutatók most azt találgatják, hogy milyen és mekkora hatással lesz a rhinovírus gyengülése a koronavírus terjedésére. Ez ugyanis sokat elárulhat arról, hogy a következő télen milyen stratégiát kell majd alkalmazni, ha a koronavírus nem tűnik el teljesen a lakosság immunizálását követően.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.