Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Az epidemiológus és virológus szakértők egy része szerint egy éven belül hatástalanná válhatnak az első generációs koronavírus elleni vakcinák, és ezért módosított készítményekre lesz szükség.

 

A tudósok régóta sürgetnek globális oltási stratégiát, mert a koronavírus mutációi miatt mindig nagy a kockázata egy aktuális vakcinának ellenálló új változat megszületésének.

 

Egy friss felmérés szerint a kutatók két harmada úgy véli, egy év, vagy még annyi sem kell ahhoz, hogy az elsőgenerációs vakcinák hatástalanokká vagy nem elégségesekké váljanak a járvány elleni harcban. A felmérésben 28 ország 77 tudósa vett részt.

 

 hirdetes_810x300  

A kutatók szerint azokban az országokban magasabb a vakcina-rezisztens koronavírus kifejlődésének esélye, amelyekben alacsony a lakosság oltottsági szintje. Legalábbis a válaszadók 88 százaléka ebben egyetért.

 

„Minden nap új mutációk jelennek meg, néha találnak egy rést a pajzson, ami erősebbé teszi őket, mint amilyenek az elődeik voltak. Ezek a változatok potenciálisan megkerülhetik a korábbi törzsekre megszerzett immunvédelmet. (…) Hacsak nem oltjuk be a világ egészét, nyitva hagyjuk ezt a játékteret az újabb mutációk előtt, amelyek aztán vakcinának ellenálló variánsokat hozhatnak létre”

 

fogalmazott Gregg Gonsalves, a Yale Egyetem járványügyi docense.

 

Az új technológiával működő Pfizer- és Moderna- vakcinákat viszonylag gyorsan, néhány hét vagy hónap alatt át lehet programozni egy újt vírustörzsre, ám ez csak félsiker, hiszen az új oltóanyagot le kell tudni gyártani és szállítani a megfelelő mennyiségben.

 

TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!