Nyitókép: nrsr

 

A megszokotthoz képest később tették közzé a köztisztviselők 2019-es évre szóló vagyonbevallását, melyek már elérhetők a parlament honlapján.

 

Szlovákiában kötelező vagyonbevallást leadnia az államfőnek, a parlamenti képviselőknek, a kormány tagjainak, az államtitkároknak, a központi államigazgatási szervek vezetőinek, az Alkotmánybíróság bíróinak, a Legfelsőbb Bíróság elnökének és alelnökeinek, a Bírói Tanács tagjainak, a főügyésznek és az ombudsmannak. Ugyancsak kötelesek vagyonbevallást leadni például a SIS igazgatója, az állami főiskolák rektorai, vagy épp az Államvasút vezetői.

 

Zuzana Čaputová államfő 2019-ben bár csak évközben foglalta el posztját, mégis 86.541 eurónyi bevételt vallott be. Ezzel az adott évben ő kereste a legtöbbet a három közjogi méltóság közül.

 

 hirdetes_300x300  

Andrej Danko házelnökként 43.328 eurónyi bevételt vallott be, más bevételről nem tett számvetést. Bugár Béla 38.342 eurónyi bevételt vallott be köztisztviselői munkájából adódóan, valamint 753 euró egyéb bevételt tüntetett fel. Ezen felül több szántőföldet, órákat, műtárgyakat, értékpapírokat, vállalatrészesedést tüntetett fel.

 

Az előző Smer-kormány miniszterelnöke, Peter Pellegrini 2019-ben 68.264 eurónyi összeget vallott be. A miniszterek közül Solymos László vallotta be a legmagasabb összeget, aki 2019-ben 62.114 eurót keresett köztisztviselőként. Ezen felül szerepelt bevallásában egy Pozsony-Óvárosban található ház kerttel, valamint egy telek Oroszáron ill. egy horvátországi lakás is mint feleségével közös vagyon. Ezen felül vannak banki megtakarításai és jelzáloghitele. Vagyonbevallásában szerepelnek részesedés egy vállalatban, hitel és márkás karórák is.

 

A harmadik legmagasabb bevételt Miroslav Lajčák korábbi külügyminiszter vallotta be – 61.593 eurót. Vagyonbevallásában szerepel például egy lakás valamint részesedés egy tátralomnici házban és telken, ahogy egy Berkenyéd (Jarabina) községben található családi ház ill. személygépkocsi és hitel. Negyedik a sorban Richard Raši a maga 60.977 eurójával. A korábbi informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes több kassai ingatlanról (lakás, garázs, családi ház, kert…), megtakarításokról, értékpapírokról számolt be bevallásában.

 

A korábbi kormány tagjai közül Ladislav Kamenický kereste a legkevesebbet – 50.027 eurót. Vagyonbevallásában főrévi családi házán és dévényi földterületén felül feltüntetett több műalkotást, háztartási berendezést, jelzáloghitelt, vállalatrészesedést és készpénzt.

 

A parlament honlapján egyébként megtalálható az összes 2019-es évre szóló bevallás.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.