Nyitókép: dehir.hu

 

Február végén Alaszkában egy 88 éves sofőr 191 km/ óra sebességgel száguldott a városon keresztül és a rendőröknek azzal a kifogással jött, hogy Covid -19 elleni oltásra siet. Természetesen tette elítélendő, de a Le Monde cikkében Guillemette Faure arra ösztönzi az olvasókat, hogy az vesse rá az első követ, aki az elmúlt évben nem használta a koronavírust kifogásképp.

 

„Nem tudom, hogy eljövünk-e, nem tűnik  túl jó ötletnek”

 

Újabban ez nem kifogás, hanem higiéniai igényességre utal. Egy évvel a szociális kapcsolatok korlátozása után el kell ismernünk, hogy a szabályokat úgy használjuk, ahogy épp nekünk passzol. A vírus sok rosszat hozott az életünkbe, így miért ne használjuk ki, ha egyszer hasznunkra is lehet.

 

 hirdetes_810x300  

Elutasítani egy menyegzőre való meghívást, hogy ne veszélyeztessünk másokat határozottan jobban hangzik, mint hogy nincs kedvünk hétvégén 800 kilométert utazni.

 

Némely párok kifejezetten a pandémia idejére időzítették az esküvőt, hogy ne kelljen távoli rokonokat és rég elfeledett gyerekkori barátokat meghívniuk.

 

Ez az év megmutatta, hogy a járvány kitörése előtti társasági életünk legalább a fele nem is hiányzik.

 

„Még nem tudom, melyik felét szeretném visszakapni,”

 

– mondja Line, aki szintén kifogásnak használja a járványt.

 

Guillemette Faureová is elismeri, hogy vitt vissza későn könyvtári könyveket, azzal a bocsánatkérő levélkével, hogy:

 

” Elnézést, karanténban voltam”.

 

A szókapcsolat, hogy ” Nem mehetek a vírus miatt!”

 

a leggyakrabban használt kifogás lett, megelőzve az „Elvesztettem a számod! ” vagy tönkrement a számítógépem, esetleg a nincs kimosva a sportcuccom tornaóra előtt és hasonlókat.

 

A cégeknél már nem azt mondják, hogy ” a dokument feldolgozás alatt van” , hanem hogy a titkárnő otthonról dolgozik.

 

Létezik kifogás arra, hogy miért hunyhatunk szemet a koronavírusos kifogások felett. A bűnösök nem viselkednének másképp akkor sem, ha nem lenne járvány. A könyvtári könyvek késve lennének visszavéve, a diáklány az írásbelin járvány nélkül sem jelenne meg és a szomszéd buliját is kihagynánk, azzal a különbséggel, hogy egy sokkal rosszabb kifogást találnánk.

 

Végülis az alaszkai papától sem kérdezték, hogy valóban az oltásra siet-e vagy sem. Egyszerűen csak a helyszínen bevonták a forgalmi engedélyét.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.