Nyitókép forrása: dw.com

 

A bolgár hatóságok azt fontolgatják, hogy teljesen kivonják az AstraZeneca oltóanyagot a lakosság immunizálásából. A végső döntést a hét folyamán hozzák meg az illetékesek a Novinite.com hírportál közlése szerint. Kosztagyin Angelov bolgár egészségügyi miniszter szerint az AstraZeneca oltóanyaga iránti érdeklődés és bizalom meredek zuhanásba kezdett, annak ellenére, hogy a vakcina hatékony és biztonságos.

 

A héten arról is véleményt mondanak Bulgáriában, hogy követik-e az unió soros elnökségét ellátó Portugália javaslatát, miszerint a brit-svéd oltóanyagot kizárólag a 60 év felettiek körében használják.

 

Az AstraZeneca elfogadottságának csökkenésénél is nagyobb probléma, hogy mi legyen azokkal, akik Astra-vakcinát kaptak az első körben, de nem mindegyikük hajlandó a második adagot is felvenni.

 

 hirdetes_300x300  

Az AstraZenecát az elmúlt hetekben vérrögképződéssel hozták összefüggésbe, ám az eltelt idő ellenére sem mondanak a hatóságok konkrétumokat a vakcina veszélyességéről, mindössze homályosan megfogalmazott nyilatkozatokat tesznek arról, hogy „lehet kapcsolat a vérrögképződés” és a vakcina között. A bizonytalanság miatt azonban egyre több európai ország már csak az idősebb generációk oltásánál alkalmazza az Astra oltóanyagát.

 

Bulgáriában nem könnyű a helyzet, ott a legrosszabb az oltási hajlandóság az EU-ban, miközben csak kétfajta vakcinával oltanak: AstraZenecával és Pfizerrel. Ez utóbbit azonban csak a prioritásként kezelt csoportok beoltásához használták – eddig.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!