Nyitókép forrása: nationalherald.com

 

Minden valószínűség szerint a Pfizer vakcinából is szükség egy harmadik oltásra is 12 hónappal a második adag után – jelentette ki Albert Bourla, az amerikai Pfizer vállalat vezérigazgatója a CNBC-nek adott interjújában. A Pfizer a német BioNTech-chel közösen fejlesztették ki mRNS technológiájú vakcinájukat, ami ma Európa elsőszámú oltóanyaga a koronavírus ellen.

 

Bourla azt sem zárta ki, hogy minden évben szükség lesz az emlékeztető oltásra.

 

„Valószínű forgatókönyv, hogy szükség lesz egy harmadik adagra is 6-12 hónapon belül, majd attól fogva évente újravakcinázásra kerül sor, de mindezt még meg kell igazolni kell. A kulcsszerepet a variánsok játszák”

 

fogalmazott a cégvezető, hangsúlyozva, hogy rendkívül fontos a vírusra fogékony emberek beoltásának maximalizása.

 hirdetes_300x300  

 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az oltások milyen hosszú ideig nyújtanak védettséget a koronavírus és mutáció ellen. A Pfizer vakcina hatékonysága 91 százalékos, egy hat hónappal a második adag után beadott emlékeztetőoltással ez 95 százalékra növelhető.

 

A Pfizer egy 12 ezer fő részvételével végzett klinikai kutatásai sejtetnek ugyan valamit, a virológusok szerint azonban még időre van szükség, hogy konkrétan meg lehessen határozni a immunitás fennmaradásának időtartamát.

 

cnbc.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.