Kristóf, Jakab
  • HUF: 360.20
  • USD: 1.18
  • 20 °C
  • 33 °C
Mindennapjaink

Az állatkertek újra megnyitják kapuikat. Mutatjuk mire számíthatnak a látogatók a hazai állatkertekben

Összegyűjtöttük az iglói, kassai, bajmóci és pozsonyi állatkerttel kapcsolatos tundivalókat.

Nyitókép: magazinchovatela.sk

 

A járványhelyzet fokozatos javulásának köszönhetően a kormány a szakemberekkel együtt úgy döntött, hogy április 19-től az állatkertek is megnyithatják kapuikat. Ezt a hírt minden bizonnyal a kisgyermekes családok és az állatkertek alkalmazottai is nagy örömmel fogadták. 

 

Az állatkertbe való belépéshez negatív koronavírus-tesztre lesz szükség, ezenkívül be kell tartani az általános óvintézkedéseket (szájmaszk – távolságtartás – kezek) is. Más telephelyekhez hasonlóan az állatkertekre is érvényes, hogy 15 négyzetméterre csak egy látogató juthat.

 

Iglói állatkert

 

Karol Dzurik, az iglói állatkert igazgatójának tájékoztatása szerint gőzerővel dolgoznak a nyitási előkészületeken, mint mondta, április 20-ra, keddre minden készen fog állni a nyitásra. Az igazgató szerint április 20-tól az állatkert cukrászdája is nyitva lesz, de csak a kiadóablakon keresztül fog működni. Április 27-től a kávéautomatákat is üzembe állítják, május 1-jétől pedig a büfét is.

 

Az igazgató örül annak, hogy a jelenlegi helyzet ellenére senkit sem kellett elbocsátaniuk, a járvány idején pedig új állatok örvendeztették meg őket.

 

„A látogatók olyan új állatfajoknak örülhetnek, amelyeket eddig az iglói állatkertben még nem láthattak. Ide tartozik a macskafélék családjába tartozó szervál és az aligátorteknős is“

 

– árulta el Dzurik, aki azt is hozzátette, hogy a vörös óriáskenguruk tenyésztését is szeretnék felújítani.

 

Kassai állatkert

 

Eva Malešová, a kassai állatkert igazgatóhelyettesének elmondása szerint fokozatosan készültek a nyitásra, hiszen azzal számoltak, hogy az óvintézkedések csak ideiglenesek lesznek.

 

„Év elején mindig az új szezonra készülünk, amivel rengeteg teendő jár – az állatkert térségének kitakarítása a téli időszak után, kertészeti munkák, javítómunkák, az állattartó helyek rendbetétele. Ezeket a munkákat mindig el kell végezni, tekintet nélkül arra, hogy nyitva vagyunk-e vagy sem“

 

– magyarázta.

 

A kassai állatkert az egyéves medvekölykökkel, Másával és Filippel, leopárdokkal, pandákkal és kommentált fókaetetéssel várja az érdeklődőket.

 

Bajmóci állatkert

 

A Bajmóci Nemzeti Állatkertben az engedélyezettnél több látogatót is el tudnának képzelni, ugyanis az állatkert két kisebb pavilont leszámítva kültéren helyezkedik el.

 

Andrea Klasová, az állatkert szóvivőjének tájékoztatása szerint a járvány miatt, szerencsére, senkit sem kellett elbocsátaniuk. Épp ellenkezőleg, az iglói állatkerthez hasonlóan a bajmóciakat is új állatok örvendeztették meg. A kameruni kecskéknek, az ouessanti juhoknak és a Kikr-dikdikeknek is születtek kicsinyeik.

 

Az új elefántos pavilont egyelőre még nem nyitják meg, de az oroszlánoknál új információs táblát helyeztek ki és fotósarkat is létrehoztak, ahol élethű nagyságban Aszlannal, az állatok királyával lehet fotózkodni.

 

Pozsonyi állatkert

 

A főváros lakói minden bizonnyal örülnek a pozsonyi állatkert megnyitásának. Annyi biztos, hogy a pavilonok és a Dinópark hétfőn még zárva lesz.

 

Júlia Hanuliaková, a pozsonyi állatkert igazgatója úgy véli, a látogatóknak nem kell félniük attól, hogy nem jutnak be az állatkertbe a négyzetméteres korlátozás miatt, ugyanis a látogatói terület 35 hektár. A látogatókat a be- és kijövetelnél is számolni fogják, és amennyiben a 20 ezer látogatóhoz fognak közelíteni, az állatkertbe való belépést korlátozni fogják. Az igazgatónő szerint a legjobb napokon is négyezer fő körüli látogatottságot szoktak jegyezni.

 

Az állatkertben a hagyományos büfék mellett az új gasztros újdonságok, az ún. foodtrackek is nyitva lesznek. Ezenkívül olyan újdonságokkal is készülnek, mint a piknikhelyek és a WC-kapacitások megnövelése.

 

„Az állatkertben három fekete ouessanti juh mellett maki és arab oryx antilopfajta is született“

 

– árulta el Hanuliaková.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket