Nyitókép: Mede Géza

 

Nagy nap ez a mai. Hosszú-hosszú szünet után újranyitnak az iskolák. Persze nem klasszikus értelemben vett szünetről beszélünk, hiszen a távoktatás folyamatban volt egész évben. De mégis, ha belegondolunk, tulajdonképpen újranyitásról beszélhetünk. Újranyitás van, annak minden szokásos elemével, amelyek közül a nebulók számára elsősorban az újratalálkozás öröme, a közösségi lét borzongató érzése emelkedik ki. És persze a várakozás bizonytalansága, hogy mi vár rájuk a még hátralevő bő két hónapban.

 

A Körkép megvizsgálta, milyen hatást váltott ki az oktatás változása egyrészt a gyerekekre, de nem utolsósorban a szülőkre és a pedagógusokra. Végigkísértük a gyerekek útját Egyházasbástból le, a három kilométerre levő iskolába, Gömöralmágyba és interjút készítettünk Agócs Péterrel, az iskola igazgatójával arról, hogyan készült fel az iskola a hagyományos oktatásra. 

 

Agócs Péter igazgató, fotó: Mede Géza

 

 hirdetes_300x300  

Egyházasbáston a gyerekek autóbusszal való indulásáról és az almágyi megérkezésükről képeket készítettünk, amelyek talán magukért beszélnek. Elsősorban az örömről szólnak, amit az újratalálkozás jelent nekik.

 

Agócs Péter iskola igazgató kérdésünkre elmondta, hogy a gyerekeken félszeg örömet tapasztalt. Voltak, akik örültek, de többen kimondták azt is, hogy jó volt otthon. Megszokták. Hogy mennyien vannak jelen, még nem tudni, de azt már most látni véli, hogy a gyerekek többsége visszatért az iskolapadba.

 

„Megítélésem szerint jelentős nap ez az iskola életében, visszatérünk a hagyományos oktatáshoz, visszatérünk a régi kerékvágásba. Úgy gondolom, a pedagógusokat kellőképen felkészítettük. Mivel a két felső osztály már korábban kezdett, a múlt hét átmeneti időszak volt.  Kétfajta oktatás folyt, a hagyományos oktatás találkozott a távoktatással. Ezért hiszem, hogy a továbbiakban problémamentesen fogunk működni.”

 

fotó: Mede Géza

 

Elmondta azt is, hogy a metodikai útmutató alapján két hét adoptálási időszak vár rájuk. Ez csökkentett órarendet jelent, kerülni fogják a feleltetést, a dolgozatokat, inkább csak felmérik az ismereteket és ismétléseket végeznek.

 

„Őszintén remélem, hogy az újrainduló hagyományos oktatás nemcsak a pedagógusokat mozgatja meg, hanem a szülőket is. Arra kérem őket, ne féltsék a gyerekeket, küldjék őket iskolába. Mi biztosítjuk nekik a szükséges környezetet minden téren. Feltétel nélkül bízzanak meg az oktatási és higiéniai előírásokban, mert ezzel segítenek az oktatásnak.”

 

fotó: Mede Géza

 

Szólt arról, hogy az iskola rendelkezik öblögetős tesztekkel, amivel a gyerekek már tesztelhetők, de egyenlőre még a szülő negatív tesztje is szükséges. Ez viszont több szülőnél problémát jelent. 

 

Az igazgató beszélt nekünk a távoktatásból eredő tapasztalataikról is. 

 

„Az iskolaév tulajdonképpen távoktatásban folyt, másfél hónap kivételével. A tapasztalatunk olyan hogy a gyerekek és szülők többsége aktívan együttműködött a pedagógusokkal és az iskolával. Sajnos, volt egy rész, amely nem is mutatott hajlandóságot erre. A távoktatásnak voltak előnyei és hátrányai is, az elkövetkező időszak fogja megmutatni, hogy ezek milyen mértékűek voltak. Előnyei közé tartozik elsősorban, hogy a gyerekek elsajátították az informatikai ismeretek jelentős részét, mivel rákényszerültek annak használatára. Hátrányai közé tartoznak a tanulmányi ismeretek és a közösségi együttlét hiánya.”

 

Hetedikesek, fotó: Mede Géza

 

Megkérdeztük az igazgatót arról is, hogy a felsőbb szervek utasításai közül mit kifogásolt elsősorban az elmúlt időszakban?

 

„Sajnos a felsőbb szervek utasításai legtöbbször késve érkeztek. Ebből kifolyólag gyakran kellett reagálnunk a szülők felé a hétvégén a következő oktatási hétre vonatkozó előírásokkal. Ez pedig gyakran okozott problémát. A Covid-automata fázisaira vonatkozó előírásokat betartjuk, ha nem lesz változás benne, akkor kiszámíthatóak leszünk és az oktatás folyamatos lesz.”

 

Agócs Ildikó és Agócs Eszter pedagógusok, fotó: Mede Géza

 

Az igazgató bevezetett egy olyan osztályba, amelyben a mai napon kezdődött a tanítás. A gyerekeket megkérdeztük, hogy mit szólnak az újraindult hagyományos tanításhoz? A lányok örültek neki, ahogy az lenni szokott, de a fiúk nem mutatkoztak túl lelkeseknek.

 

A Körkép kihasználta az alkalmat és megkérdezte az igazgatót, hogy milyen lett az idén a  beiratkozás?

 

„Tizenöt gyereket írattak be a szülők az első osztályba. Ez közepes létszám, volt nálunk már ettől kevesebb is, de több is.” – válaszolt kérdésünkre az igazgató.

 

Egyházasbást – indulás iskolába, fotó: Mede Géza
Nagy az öröm Almágyban, fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza
Galamb István rendet tart a gyerekek között az autóbusz érkezésekor, fotó: Mede Géza
fotó: Mede Géza

 

Mede Géza

Képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.