Edit
  • HUF: 349.00
  • USD: 1.18
  • 17 °C
  • 23 °C
Mindennapjaink

Csíksomlyói búcsú – A hegynyeregben tartják a pünkösdszombati nagymisét

Csíkszeredában jelenleg a legenyhébb romániai járványügyi szabályok érvényesek

Nyitókép: youtube.com/Székely TV

 

A csíksomlyói hegynyeregben tartják meg az idei pünkösdszombati búcsús nagymisét – közölte pénteken közösségi oldalán a csíkszeredai polgármesteri hivatal. A bejelentést Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere tette a város önkormányzati testületének pénteki ülésén. A polgármesteri hivatal hozzátette: a részletekről az erdélyi ferences rendtartomány képviselőivel és a hatóságokkal történő további egyeztetések után számolnak be.

 

Csíkszeredában jelenleg a legenyhébb romániai járványügyi szabályok érvényesek. A városban a koronavírus-fertőzöttségi ráta pénteken 1,16 ezrelékes volt. A ráta Romániában a korábbi két hétben jegyzett, ezer lakosra jutó új fertőzések számát jelenti. Hasonlóan alacsony (1,22 ezrelékes) az új fertőzések aránya Hargita megyében is.

 

Korodi Attila az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: a jelenlegi fertőzöttségi adatok és az érvényes jogszabályok alapján a csíkszeredaiak kimehetnek a hegynyeregbe a búcsúra. Arról kívánnak egyeztetni a római katolikus egyház képviselőivel és az állami hatóságokkal, hogy más települések zarándokait fogadhatják-e. A polgármester biztosnak tekintette, hogy idén sem lesz lehetőség – a hivatalos delegációkat leszámítva – magyarországiak csíksomlyói zarándoklatára. Hozzátette: különböző forgatókönyveket dolgoznak ki, és ezek közül választják ki a római katolikus egyház és az állami hatóságok képviselőivel közösen azt, amely lehetővé teszi a zarándoklatot, de egyúttal a legkisebb járványügyi kockázatot hordozza.

Urbán Erik, a búcsút hagyományosan szervező erdélyi ferences rendtartomány elöljárója az MTI érdeklődésére csak annyit közölt: várják a hatóságokkal való egyeztetéseket.
A járványügyi korlátozások miatt tavaly elmaradt a hagyományos pünkösdszombati csíksomlyói zarándoklat. A csíksomlyói kegytemplomból közvetített szentmisét több internetes csatornán, a Duna Televízióban és az erdélyi Mária Rádióban követhették a hívek. A templom előtti téren akkor mintegy 250-en gyűltek össze.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Dr.Fikker János
2021. máj. 02. 10:10

Fikker János: Csíksomlyói búcsú...Jönnek a búcsúsok, a hegyeken átal. Zászlós" keresztaljak ", hajnal hasadtával .Indulnak, nagy hittel, bűnbánó emberek. Csíksomlyó felé tart, a zarándoksereg. Lépnek, méltósággal viszik a Keresztet. Szent énekeiktől, a levegő reszket. Imádságaikkal, Máriához szólnak. Könyörögve kérik, legyen jobb a holnap. Tekintsen reájuk, segítsen a bajban. Legyen oltalmukra kínban,és viharban. Szelíd orcájával, nyugtassa meg őket, az imádkozókat, a keresztvivőket. Jönnek, nagy sorokban, jönnek a "Nyeregbe". sorscsapásaikhoz, Megváltót keresve. Pünkösdi búcsúsok, Máriához szólva. Szentlélek Ünnepén, gondjaikat hozva...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Hirdetés (X)

Kövessen minket