Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

Cseh kutatók szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteknél valamivel erősebb az antitestek jelenléte, mint a beoltottaknál. A cseh Sejt- és Szövettani Mérnöki Központ tanulmányában az áll, hogy „az emberek, akik átvészelték a betegséget, sejtszinten jobb immunitással rendelkeznek, mint a beoltottak”.

 

A tanulmány arra is rámutat, hogy azok 20 százaléka, akik még csak az első oltást kapták meg, semmilyen antitesteket nem szereznek, számukra tehát csak a második oltás nyújthat védelmet.

 

Azt is megállapították, hogy az antitestek – bár beoltottaknál és fertőzésen átesetteknél is – megjelennek, jelenlétük időtartama egyénenként változó lehet. A legtöbb esetben az antitestek három hónap után már nem mérhetőek a szervezetben.

 

 hirdetes_300x300  

„Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem rendelkeznek emlékező T-sejtekkel, amelyek képesek őket megvédeni”

 

írják a tanulmányban. Tehát, az antitestek mennyisége ugyan valóban lecsökkenhet az idő elteltével, de az immunrendszernek más eszközei is maradnak a koronavírus ellen, például az emlékező T-sejtek, amelyek valószínűleg jóval tartósabb védelmet nyújthatnak a fertőződés ellen.

 

Hivatalosan a hatóságok úgy kezelik, hogy a fertőzés átvészelésével szerzett immunitás 90 napig tart. Vannak egyének, akiknél azonban több mint egy évig megmaradnak a koronavírus elleni antitestek.

 

„De egy másfél év múlva esetenként már nem marad elé erős emléknyom, ezért gyengülni kezd az immunvédelem”

 

írják a tanuolmány szerzői. (Az immunrendszerünknek van egy velünk született, természetes immunitásunk, ami nem képes azonosítani a kórokozót, csak érzékeli, hogy támadás érte a szervezetet. A testünk védelmi rendszerének másik része, az adaptív immunrendszer viszont már tanulékony, képes emlékezni a kórokozók jellemző molekularészeire, ezért tartós védelmet képes kialakítani. A vakcinák is gyakorlatilag ezt az adottságát használják ki, lényegében megtanítják az adaptív immunrendszernek, mi alapján ismerheti fel a koronavírust. Az tanulmányban említett emléknyom gyengülése viszont ennek a felismerési képességnek a gyengülését jelenti a koronavírus esetében – a szerk. megj.)

 

Csehországban a járvány kitörése óta nagyjából 1,6 millióan estek át a koronavírus-fertőzésen, ennek az embertömegnek a fele az elmúlt négy hónapban fertőződött meg. Az első adag oltást eddig 3,1 millió cseh állampolgár kapta meg, mindkét adagon 1 millióan vannak túl.

 

A második adag felvétele után mindössze 2993-an fertőződtek meg, közülük 1414 olyan eset volt, amikor a második adag utáni 14 napon túl kapták el a betegséget – tehát akkor, amikor a vakcina hivatalosan már teljes védelmet nyújt. A cseh hatóságok adatai szerint 1535 olyan igazolt esetről tudnak, amikor egy korábban már felgyógyult személy ismét elkapta a koronavírust.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!