Nyitókép: mandiner.hu

 

Nagyjából leszűkítették azt a kört, ahova az elszabadult kínai rakéta becsapódását várják. Szlovákia és Magyarország ez alapján feltehetően nincs veszélyben. A Long March 5B névre keresztelt rakétát Hajnan tartományból lőtték ki még április 29-én – írja a Guardian. A rakéta 30 méter hosszú, 21 tonnás és nagyjából 27 ezer km/h-ás végsebesség elérésére képes. A misszióba hiba csúszott, és a rakéta kontrollálatlanul tér vissza a Földre: a rakéta több része is be fog csapódni a földbe, de azt még nem lehet megmondani, hogy pontosan hova.

 

A Föld körül keringő objektumokat vizsgáló radarok adatai alapján a BBC azt írja, a darabok valószínűleg az északi 41,5. és a déli 41.5. szélességi fok között csapódhat be. Ez körülbelül olyan széles terület, mint Afrika észak-déli kiterjedése, bele esik Dél-Amerika nagy része, de északon egészen New Yorkig nyúlik, a keleti féltekén pedig Pekingtől Sydney-ig tart a sáv. Európából a déli államok érintettek.

 

Számítások szerint a kínai rakéta valamikor a hétvége folyamán csapódhat be. A tudósok folyamatosan monitorozzák a rakéta pályáját, és körülbelül hat órával a becsapódás előtt tudják megmondani a pontos helyét.

 

 hirdetes_810x300  

 

mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.