Nyitókép: Martin Klus Fb-oldala

 

A szakértői konzílium csütörtökön, május 20-án megegyezett az ún. utazási jelzőtábla rendszerében. Végső vezióját a kormány hagyja jóvá jövő heti ülésén.

 

A külügyminisztérium államtitkára, Martin Klus a közösségi oldalán már kiszivárogtatott ezzel kapcsolatban néhány információt. Mint írta, a cél az, hogy minél egyszerűbben elmondja az embereknek, hová ajánlatos utazni a nyár folyamán és hová nem.

Az utazási jelzőtábla az összes szükséges törvényalkotási lépések után legkorábban május 27-én léphet életbe. Három színbe sorolja majd a világ országait: zöld, piros és fekete (de Klus egy negyedik, narancssárga színt is említett.)

 

A beoltottak és a Covid-19-en már átesettek a hazatérés után előnyt élveznek majd azokkal szemben, akik elutasították a védőoltást. Aki be van oltva, vagy az elmúlt 180 napban átesett a fertőzésen, arra nem fog vonatkozni a karantén és a kötelező tesztelés.

 hirdetes_810x300  

 

 Hazatérés után regisztrál az eHatáron (ami kötelező mindenki számára függetlenül attól, honnan érkezik), és mehet tovább,

 

pontosította Klus.

 

Azok számára, akik nincsenek beoltva, és eddig a fertőzésen sem estek át, továbbra is marad a kötelező regisztráció, a PCR vagy antigéntesztelés ahhoz, hogy 14 nap után véget érjen az otthoni karanténjuk.

 

Hogy melyik ország milyen színbesorolásba kerül, meghatározza az onnan érkezők számára a karantén idejének hosszát, írja Klus.

 

 

Hozzátette, hogy felmerült a narancssárga, ún. „covid-free zónák“ létrehozása is azon népszerű üdülési rezortok számára, melyek szinte teljesen át vannak oltva. Példaként Phuketet, Tajföldöt és Törökország egyes üdülési központjait említette.

 

A térkép hetente felül lesz bírálva és ki lesz értékelve az aktuális járványhelyzet, a vírus és annak mutációinak elterjedése szerint.

 

Végső döntés jövő héten várható.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.