Nyitókép forrása: 24.hu

 

Szerda kora reggel megcsodálhatjuk az idei év legnagyobb szuperholdját, amely több okból is különleges lesz, de sajnos, Szlovákiában a „bónusz” jelenségek nem lesznek láthatók.

 

Szuperhold idején a holdtölte egybe esik azzal az időszakkal, amikor égi kísérőnk a legközelebb kerül a Földhöz. Ilyenkor 7 százalékkal nagyobbnak és 16 százalékkal fényesebbnek látszik.

 

A szuperhold maximumát közép-európai idő szerint szerdán napközben 13:15-kor éri el, értelemszerűen tájainkon legfeljebb a hajnali órákban csodálhatjuk meg a jelenséget. Egyébként idén ez lesz a második, bár a februári valamivel kisebb volt, mint a mostani. A szuperhold előfordulása elég változó, van, hogy egy évben többször is látható, máskor egész évben nem találkozhatunk vele.

 

 hirdetes_300x300  

A világ más részén azonban a Hold május 26-án nem csak méreteivel, de a színvilágával és egy teljes holdfogyatkozással is felhívja magára a figyelmet. A teljes holdfogyatkozás az USA nyugati partvidékén, Kelet-Ázsiában és Óceániában lesz látható, nagyjából 14 és fél percig fog tartani a teljes árnyék.

 

Szlovákiában legközelebb 2022. május 16-án lehet majd holdfogyatkozást látni.

 

A szerdai szuperhold egy másik érdekessége a vöröshold jelenség. A Hold vörös színét a Föld árnyékától kapja. Nálunk legközelebb 2025. szeptember 7-én kerül lesz látható.

 

Körkép.sk, iMeteo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.